Eurooppa elää murroksessa: Vapaus vastaan turvallisuus

Historioitsija ja poliittinen filosofi Luuk van Middelaar arvioi, että elämme poliittisen vallankumouksen aikaa.

A-studio
A-studio: Syitä Europpan poliittiseen myllerykseen
A-studio: Syitä Europpan poliittiseen myllerykseen

Miten ihmeessä italialaiset äänestivät niin voimakkaasti eliittiä ja ehkä jopa omia etujaan vastaan, mutta Itävaltalaiset, toisen mahdollisuuden saatuaan selvemmin tutun ja turvallisen puolesta?

Italian sosialistipääministerin Matteo Renzin häviötä perustuslain muuttamiseen tähdänneessä kansanäänestyksessä voi pitää vallalla olevan protestiäänestämisen seurauksena. Itävallan äärioikeiston tappioon, joka oli selvempi kuin keväällä, pitää etsiä toisenlainen vastaus.

EU-vastaisuus, globalisaatiovastaisuus, eliitin paheksunta, siirtolaisvastaisuus, rahavallan vastustaminen ja avoimuuden vastustaminen ovat kaikki kymmenen vuoden ajan hiipineet osaksi eurooppalaista elämää.

Kaikki ovat ymmällään.

– Elämme poliittisen vallankumouksen aikaa, aikaa jona toisen maailmansodan jälkeen rakennetut avoimet yhteiskunnat ovat uhattuina, arvioi historioitsija ja poliittinen filosofi Luuk van Middelaar.

Luuk van Middelaar
EU:ssa ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota ihmisten turvallisuudenkaipuuseen, sanoo hollantilainen filosofi Luuk van MiddelaarYle

Middelaar on kirjoittanut lukuisia kirjoja Euroopasta ja eurooppalaisuudesta, opettanut ja toiminut viisi vuotta muun muassa Eurooppa-Neuvoston puheenjohtajan Herman van Rompuyn puheiden kirjoittajana.

"Mahdollisuuksien Eurooppa" ei ole kaikkien ulottuvilla

Eurooppa on muuttunut huimasti vuoden 1945 jälkeen. Meillä on avoimet rajat ihmisille ja kaupalle ja Euroopan unioni itsessään on yksi kehityksen tulos.

Mutta nyt kansalaiset protestoivat. Äärioikeisto vaatii, että rajat pitäisi sulkea pakolaisten vuoksi, tai islamin pelossa tai halpatyövoimaa vastaan. Äärivasemmisto taas kampanjoi liberaalia markkinataloutta ja vapaakauppaa vastaan.

– Euroopan ongelmaksi on koitunut se, että EU tarkoittaa ennenkaikkea vapauksia; liikkumista, työskentelyä, opiskelua, mutta se ei tarjoa turvaa, sanoo van Middelaar.

– Ongelma on se, että ”mahdollisuuksien Eurooppa” on vain ehkä puolen ulottuvilla kansalaisista. On olemassa se toinen puoli, jolle avoimuus on uhka. Naapurusto muuttuu, siihen muuttaa ulkomaalaisia, jotka ehkä vievät työt.

Luuk van Middelaarin mukaan nykyinen Eurooppa-neuvoston puolalainen presidentti Donald Tusk on oivaltanut ongelman vaatimalla poliitikkoja etsimään paremman tasapainon vapauksien ja turvallisuuden välillä. Vapaus on tärkeä, mutta Neuvostoliiton ja Venäjän naapurissa vapaus voi kukoistaa ainoastaan jos se on turvattu.

– Politiikan teon täytyy muuttua, sillä ihmisiä ei ohjaa ainoastaan talous vaan myös tunteet; tunne identiteetin ja kulttuurin menettämisestä.

Eurooppa elää murroksessa

Van Middelaar pitää Britannian Brexit äänestystä paljon puhuvana. Äänestäjille tehtiin selväksi eroamisen riskit ja elintasoon liittyvät menetykset, mutta silti tietoisina niistä äänestivät eron puolesta. Van Middelaarin mukaan kyse oli tietoisesta valinnasta. Ihmiset asettivat muut asiat edelle, kuten itsemääräämisoikeuden ja sosiaalisen identiteetin.

– Bryssel ei osaa vastata tällaisiin vaatimuksiin ja se olisi nyt elintärkeää.

Eurooppa elää murroksessa, mutta tämänhetkinen populistinen ja äärimielipiteiden muoti voi myös kääntyä. Itävaltalaiset päätyivät valitsemaan maltillisen presidentin maansa keulakuvaksi. Italiassa edessä ovat ennenaikaiset vaalit. Ken tietää mitä keväällä tapahtuu?

Parlamenttivaalit kutkuttavat myös Hollannissa, mutta aivan eri painoluokassa kilpaillaan presidenttiydestä Ranskassa. Jos Ranska siirtyy nationalistien käsiin ja erkanee muusta Euroopasta on EU:sta ja rauhanprosessista enää tuhkat jäljellä, arvioi van Middelaar.

– Ranskan merkitys on aivan omaa luokkaansa. Britannian eroa voi verrata käden amputointiin. Se pitää vain hoitaa ja elämä jatkuu. Ranskan menettäminen olisi isku suoraan sydämeen. Kysehän on Saksan ja Ranskan yhteistyöstä. Jos toinen jättää unionin olisi se muutettava kokonaan.

– Ranska on kaiken avain!

Saksan ensi syksyn vaaleihin on vielä liian pitkä aika. Paljon ehtii tapahtua, mutta filosofi Luuk van Middelaar on huomannut yhden uuden kehityksen Euroopassa.

Nyt eurooppalaiset seuraavat toistensa tekemisiä, vaaleja ja ymmärtävät muiden tekemisten tai tekemättä jättämisten vaikutuksen omaan elämäänsä. Se on kehitystä, joka saattaa pitää Euroopan kasassa.

– Kriisit ovat totuudenhetkiä.