1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Washington

Pitsaa, väkivaltaa ja valheita lapsiseksistä – Asemies tunkeutui pitseriaan selvittämään valeuutisten todenperäisyyttä

Internetissä levitettiin väitteitä, että Hillary Clinton ja hänen kampanjapäällikkönsä John Podesta pyörittävät pitsaravintolassa lapsiseksirinkiä. Pitserian omistaja on demokraattien kannattaja.

Poliisi sulki kadun Comet Ping Pongin ulkopuolella. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Internetissä pitkin syksyä vellonut valeuutisten ketju pienen washingtonilaisen pitsaravintolan Comet Ping Pongin ja demokraattisen puolueen sekaantumisesta lapsiseksirinkiin on kasvanut hengenvaarallisiin ja mahdottomiin mittoihin. Pitserian viereisetkin yritykset ovat jo uhkailujen kohteena.

Pitsaravintola Comet Ping Pongiin tunkeutui sunnuntaina iltapäivällä aseistautunut mies, joka poliisin mukaan halusi itse selvittää pedofiliaväitteiden alkuperän.  

Pohjois-Carolinasta kotoisin oleva 28-vuotias mies uhkasi kiväärillä henkilökuntaa ja asiakkaita, jotka kuitenkin onnistuivat pakenemaan paikalta ja hälyttämään poliisin. Pidätetyn hallusta ja autosta löytyi lisää aseita.

Poliisipartiointia pitserian lähistöllä lisättiin uhkailujen takia jo lokakuun lopussa. Silloin netissä alkoi levitä omalla hashtagilla valeuutisten ketju, jossa väitettiin Hillary Clintonin ja hänen kampanjapäällikkönsä John Podestan pyörittävän pitsaravintolassa lapsiseksirinkiä.

Tämän todisteeksi nettiin oli ladattu kuvia pitserian lapsiasiakkaiden ja myös työntekijöiden lapsista.

Valheiden alkuperä yhdistyy Wikileaksin julkaisemaan tietomurtoon, jossa se paljasti John Podestan sähköposteja.

Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Ravintola Comet Ping Pongin asiakaskuntaan kuuluu mm. John Podestan veli  Tony.

Ravintolan omistaja James Alefantis on demokraattien tukija. 

Hän perusti 120-paikkaisen pitsaravintolan Washingtonin Connecticut Avenuelle jo kymmenen vuotta sitten. Ravintolassa on 40 työntekijää.

Omistaja torjui haastattelupyynnön

Otin Alefantikseen yhteyttä runsas viikko sitten ja kävin myös paikalla kysymässä mahdollisuutta televisiohaastatteluun.

Henkilökunta neuvoi ottamaan yhteyttä ravintolapäällikköön, joka pikaisesti jo samana iltana kohteliaasti vastasi, että tässä vaiheessa he eivät halua lisää julkisuutta.

Ravintolan seinällä oli suuri, asiakkaiden kokoama juliste, jossa he vakuuttivat tukevansa omistajaa tämän taistelussa valeuutista vastaan.

Nyt julkisuus on kasvanut vaarallisiin hengenvaarallisiin mittoihin.

Comet Ping Pongin naapureina olevat pienyritykset, mm. poliittisen kirjallisuuteen erikoistunut kirjakauppa, on joutunut uhkailujen kohteeksi.

Pizzagatella on yhteydet myös tulevan presidentin Donald Trumpin hallintoon. Trumpin valitsema turvallisuusneuvonantaja kenraali Mike Flynn levitti myös ennen vaaleja on twiittiä, jossa väitettiin Clintonin olevan mukana seksirikoksissa.

Samantyyppisen viestin laittoi viikonvaihteessa myös Flynnin poika, Michael Flynn Junior.