OP:n Reijo Karhinen: Jopa puolet pankkitoimialasta voi sulaa alta

Vahvassa myllerryksessä olevat pankit etsivät jatkuvasti uutta liiketoimintaa. Syytä onkin, sillä jopa 40–50 % pankkien nykyisestä liiketoiminnasta voi haihtua, totesi OP Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen A-studiossa.

talous
Reijo Karhinen
Reijo KarhinenYle

Kaiken takana on Euroopan komission hioma maksupalveludirektiivi. Kyseessä on lakimuutos, jossa aiemmin tiukkaan säädeltyä pankkisektoria avataan kilpailulle. Säädös tulee voimaan runsaan vuoden kuluttua.

Maksupalveluita voivat jatkossa tarjota vaikkapa Apple tai Samsung. Yhdysvalloissa kahvilaketju Starbucks imee pankkiasiakkaita. Reijo Karhisen mukaan asiakaskokemus on nyt luupin alla.

– Pitkään pankkialalla olleena, ensimmäistä kertaa me johdamme pankkia asiakaskokemuksen kautta. Se on jotakin ihan uutta.

Uusista tuulista kertoo sekin, että OP Ryhmä kokee olevan ennemmin Spotifyn kuin muiden pankkikonsernien kilpailija.

Uusilla avauksilla oltava linkki finanssialaan

OP Ryhmä on lähtenyt laventamaan liiketoimintaansa rohkeasti. Konserni on luomassa omaa sairaalarypästä. Viimeisimpänä aluevaltauksenaan OP Ryhmä alkaa vuokrata kuluttajilla sähköautoja. Lääkejakelukin on mielessä, mikäli apteekkiala vapautuu.

Ollaanko pankkialalla valmiita siis ihan mihin tahansa?

– Kyllä uusien avausten pitää liittyä finanssialaan. Olemme myös vakuutusyhtiö ja merkittävä leikkausten maksaja, sieltä tulee kytkös terveys- ja hyvinvointipalveluihin. Ja edelleen lääkejakeluun, linjaa Karhinen.