FT: Israel pyrkii laillistamaan juutalaisten siirtokunnat palestiinalaisalueella

Lakiehdotus hyväksyttiin Israelin parlamentissa äänin 60–49.

Israel
Amonan siirtokunta Länsirannalla
Amonan siirtokunta Länsirannalla, Ramallahin koillispuolella.Abir Sultan / EPA

Israelin hallituksen tavoitteena on laillistaa juutalaisten siirtokunnat palestiinalaisalueella. Ensimmäinen askel lainsäädännön suuntaan on otettu maan parlamentissa Knessetissä, kirjoittaa Financial Times -lehti (siirryt toiseen palveluun). Israelin lainlaatijat hyväksyivät alustavan lakiesityksen äänin 60–49.

Lakiesityksen vahvimmat kannattajat ovat avoimesti hylkäämässä rauhanprosessin pohjana olleen kahden valtion mallin. He myös toivovat Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin nollaavan koko tilanteen ja aloittavan konfliktin ratkaisun palestiinalaisten kanssa täysin uudelta pohjalta.

Palestiinalaiset ja Israelin hallituksen toimintaa kritisoineet ovat varoittaneet, että laki on vakava isku vuosikymmeniä kestäneelle rauhanprosessille ja pyrkimyksille muodostaa elinkelpoinen palestiinalaisvaltio.

Yhdysvalloissa presidentti Barack Obaman hallinto ja useat Euroopan maat ovat ilmoittaneet siirtokuntien olevan laittomia ja esteinä rauhalle. Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi viime kuussa, että lakiehdotus olisi ”merkki ennennäkemättömästä ja huolestuttavasta askeleesta”.

Lakiehdotuksen hyväksyminen kertoo asian laajuudesta, yli 500 000 juutalaista elää laittomasti siirtokunnissa Israelin miehittämällä palestiinalaisalueella Länsirannalla ja Itä-Jeruselemissa. Käytännössä alueet halutaisiin sulauttaa osaksi israelilaisten hallintoa.