Etelä-Korean suuryritykset parlamentin kuultavina poliittisessa skandaalissa

Presidentti Parkia lähellä oleville säätiöille lahjoituksia tehneitä yrityksiä ei syytetä väärinkäytöksistä, mutta parlamentti haluaa tietää presidentin salamyhkäisinä pidetyistä toimista.

Etelä-Korea
Eteläkorealaiset seuraavat juna-asemalla Soulissa presidentti  Park Geun-heen julkista anteeksipyyntöä.
Skandaalin keskiössä oleva presidentti Park on pitänyt useita tv-puheita, joissa hän yrittänyt vedota kansaansa.EPA

Etelä-Korean monialayritysten johtajat ovat joutuneet kuultaviksi maan johtoa ravistelevassa poliittisessa skandaalissa.

Etelä-Korean parlamentti selvittää, onko presidentti Park Geun-hye tai hänen läheinen ystävänsä painostaneet yrityksiltä kymmeniä miljoonia euroja hallitsemilleen säätiöille. Syyttäjien mukaan yrityksille olisi luvattu erityiskohtelua, jos ne lahjoittavat rahaa presidentti Parkin politiikkaa tukeville säätiöille.

Parlamentin kuultavina on yhdeksän johtajaa eri suuryrityksistä, kuten Samsungista ja Hyundaista. Maan suuret televisiokanavat lähettävät johtajien kuulemisistunnot suorina. Tämä on ensimmäinen kerta maan historiassa, kun suuri joukko merkittävien yritysten johtajia esiintyy parlamentin kuultavina.

Samsung Groupin johtaja Jay Y. Lee myönsi kuulemisessa, että presidentti oli kahdenkeskisessä keskustelussa pyytänyt yhtiöltä tukea kulttuuriin ja urheiluun liittyviin tapahtumiin. Park ei ollut kuitenkaan erityisesti pyytänyt rahaa.

Samsung on lahjoittanut kahdelle säätiölle kaikkiaan yli 17 miljoonaa dollaria, jonka vuoksi syyttäjät tekivät ratsian yhtiön tiloihin marraskuussa.

Kaikkiaan 53 yhtiötä on lahjoittanut presidentti Parkia lähellä oleville säätiöille rahaa. Yhtiöitä ei kuitenkaan syytetä väärinkäytöksistä.

Etelä-Korean syyttäjäviranomaiset asettivat marraskuussa syytteeseen presidentti Park Geun-hyen luottoystävän Choi Soon-silin ja kaksi entistä avustajaa. Heidän epäillään käyttäneen läheistä suhdetta presidenttiin taloudellisen hyödyn saamiseksi.

Choin ja presidentin entisten avustajien epäillään painostaneen suuryhtiöitä, kuten Samsungia ja Hyundaita, lahjoittamaan kymmeniä miljoonia Choin hallitsemille avustusjärjestöille.

Park ei ole myöntänyt, että hän olisi syyllistynyt laittomuuksiin yhdessä pitkäaikaisen ystävänsä kanssa. Syyttäjien mukaan Park on antanut Choin vaikuttaa poliittisiin ratkaisuihin, vaikka tällä ei ole mitään virallista asemaa.

– Esille nousseet ongelmat ovat peräisin projekteista, joiden luulin olevan yleisen edun mukaisia, presidentti sanoi viime kuussa tv-puheessaan.

Presidentin kannatus on eteläkorealaisten keskuudessa romahtanut neljään prosenttiin.

Lähteet: Reuters, AFP, AP