1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

FAO: Nälän torjunta on hidastunut

Järjestön mukaan maailmanlaajuisesti alle viisivuotiaista lähes puolet menehtyy ravinnon puutteeseen tai heikon ravinnon takia.

Ulkomaat
Nälkäänäkevä lapsi odotti hoitoa Tharparkarissa, Pakistanissa 27. tammikuuta 2015.
Nälkäänäkevä lapsi odotti hoitoa Tharparkarissa, Pakistanissa 27. tammikuuta 2015. Arvion mukaan 47 ihmistä, joista suurin osa oli pikkulapsia, kuoli aliravitsemuksen vuoksi tammikuun aikana Sindhin maakunnassa.Rehan Khan / EPA

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan nälän torjunta on hidastunut Aasian ja Tyynenmeren alueilla, kertoo uutistoimisto Reuters. Aasiassa nälkää näkevien määrä puolittui monissa maissa vuosina 1990–2015, mutta edistyminen on heikentynyt viimeisten viiden vuoden aikana.

– Taustalla on riisin korkea hinta ja heikentyneet sadot, mutta pääsyy on hidastunut talouskasvu, sanoo David Dawe, joka on FAO:n ekonomisti ja yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tämän seurauksena 12 prosenttia alueen väestöstä eli noin 490 miljoonaa ihmistä pysyvät aliravittuina ja suurin osa heistä elää Etelä-Aasiassa. Lähes kolmannes lapsista kärsii hidastuneesta kasvusta, joka aiheuttaa peruuttamattomia seurauksia kuten häiritsee lasten fyysistä kasvua, terveyttä ja kognitiivisia toimintoja.

Tutkimuksen mukaan huono ravinto on merkittävin kuolinsyy viisi vuotta täyttäneillä ja sitä nuoremmilla lapsilla. Pienistä lapsista lähes puolet menehtyy ravinnon puutteeseen tai heikon ravinnon takia.

Yli 60 prosenttia maailman nälkää näkevistä asuu Aasian ja Tyynenmeren alueella. Maailmanlaajuisesti yli 800 miljoonaa ihmistä kärsi jatkuvasta nälästä vuosina 2012 ja 2014.

Lähteet: Reutes

Lue seuraavaksi