Mediayhtiöt torjuvat vihaviestejä uudella tekniikalla

Tavoittena on estää terrorismiin ja väkivaltaan yllyttävien kuvien leviäminen.

internet
Youtube Twitter Microsoft ja Facebook logot.
Derrick Frilund / Yle

Mediayhtiöt Facebook, Twitter, YouTube ja Microsoft ovat ryhtyneet yhteistyöhön torjuakseen väkivaltaisten ja äärimielisten kuvien ja videoiden välittymisen sivustojensa kautta, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Yhtiöt perustavat yhteisen tietokannan, jonka tehtävänä on seuloa asiatonta kuvamateriaalia. Kaikki luvattomaksi tulkittava materiaali merkitään "digitaalisella sormenjäljellä", jotta se voidaan estää jo ennen kuin sitä jaetaan eteenpäin.

Tietokanta on myös muiden mediayhtiöiden käytettävissä.

Tietokannan erityinen kohde ovat kuvatiedostot, joita käytetään terrorismin edistämiseen.

Mediayhtiöiden asiakkailla on myös mahdollisuus valittaa kuviensa kieltämisestä, jos kuvat on poistettu väärin perustein.

Euroopan unioni on velvoittanut mediayhtiöt kehittämään järjestelmiä, jotta vihapuheen leviäminen voidaan estää nopeasti.

EU:n oikeuskomissaari Vera Jourova kertoi kesällä, että yhtiöt olivat asettaneet tavoitteekseen, että vihaviestit ja rasismi kyettäisiin kitkemään sivustoilta vuorokauden kuluessa siitä, kun ne on havaittu. Tämä tavoite ei ainakaan tuolloin ollut täyttymässä. Jourova kertoi EU:n harkitsevan säädöksiä, jos mediayhtiöt eivät kykene toimimaan nopeammin vihapuheen suhteen.