Tutkija: Keisarileikkaukset muuttavat ihmisen evoluutiota

Maailmalla syntyy nykyään paljon vauvoja, joiden pää ei normaalisti mahtuisi äidin lantiosta läpi. Tällä on vaikutusta ihmisen evoluutioon.

terveys
Vauva pinnasängyssä.
Alex Hofford / EPA

Lasten syntyminen keisarileikkauksella yleistyy monissa maissa. Keisarileikkausten on jo todettu muuttaneen ihmisen evolutiivista kehitystä, sanoo Wienin yliopiston teoreettisen biologian tohtori Philipp Mitteröcker.

Muutos näkyy kookkaiden vauvojen syntymisen yleistymisenä.

Vielä 1960-luvulla keskimäärin noin 30:lla vauvalla tuhannesta oli niin suuri pää, ettei se olisi mahtunut äitinsä synnytyskanavasta. Nykyään osuus on noussut 36:een tuhannesta.

Tohtori Mitteröckerin mukaan muutos johtuu siitä, että nykyaikaisin lääketieteellisin keinoin suurikokoisetkin lapset syntyvät ongelmitta. Ennen keisarileikkausten kehittymistä nämä lapset eivät olisi selvinneet hengissä synnytyksestä. Evoluutiobiologin silmin katsottuna luonnonvalinta olisi karsinut nämä lapset, Mitteröcker toteaa.

Sama pätee kapealanteisiin naisiin. He eivät olisi sata vuotta sitten kyenneet synnyttämään.

– Nyt he kykenevät ja siirtävät kapean lantion tuottavan geeninsä jälkeläisilleen, Mitteröcker sanoo.

Naisen lantio on evoluution myötä kehittynyt juuri sen kokoiseksi, että lapsi mahtuu siitä läpi. Ihmislapsella on suuret aivot ja siten myös suhteellisen suuri pää. Esimerkiksi simpanssivauvoilla pää on pienempi ja siksi niiden synnytykset sujuvat useammin ilman ongelmia.

Tohtori Mitteröcker painottaa, ettei tutkijoiden tarkoitus ole arvostella keisarileikkauksia. Hän toteaa vain, että niiden yleisen käytön evolutiiviset seuraukset on huomioitava.

Vaikka suuripäisten vauvojen osuus on noin 50 vuodessa noussut selvästi, Mitteröcker ei usko, että keisarileikkausten tarve kasvaisi kovin paljon tulevaisuudessa.

Mitteröckerin tutkimuksesta kertoo tiedelehti PNAS (siirryt toiseen palveluun) ja siitä uutisoi BBC (siirryt toiseen palveluun).