Iran: Emme salli USA:n romuttaa ydinsopimusta

Presidentti Hassan Rouhanin mukaan Yhdysvaltain aie jatkaa kymmenellä vuodella lakia Iranin vastaisista pakottista osoittaa, että Yhdysvallat on yhä Iranin vihollinen.

Iran
Hassan Rouhani
Hassan RouhaniIranin presidentin viralliset nettisivut / EPA

Presidentti Hassan Rouhan sanoo, ettei Iran aio sallia Yhdysvaltojen repiä hajalle viime vuonna solmittua sopimusta Iranin ydinohjelmasta.

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump kutsui vaalikampanjansa aikana Iranin ja ulkovaltojen välistä sopimusta katastrofaaliseksi ja sanoi aikovansa neuvotella sen uudelleen.

Sopimuksella päätettiin pitkällinen kiista Iranin ydinohjelmasta. Länsimaat epäilivät ohjelman tähtäävän ydinaseen kehittämiseen, kun taas Iran kiisti epäilyt.

Sopimus asettaa rajoituksia Iranin ydinohjelmalle. Vastineeksi ulkovallat lupasivat kumota pakotteita, joita ne ovat Iranille määränneet ydinohjelman takia.

"USA yhä vihollinen"

Puheessaan Teheranin yliopistossa Rouhani sanoi myös, että Yhdysvaltain päätös jatkaa kymmenellä vuodella lakia (siirryt toiseen palveluun) Iranin vastaisista pakotteista osoittaa, että Yhdysvallat on edelleen Iranin vihollinen.

Presidentti Barack Obama on lakkauttanut ydinohjelmaan liittyviä pakotteita viimevuotisen sopimuksen jälkeen. Yhdysvaltalaisten virkamiesten mukaan lain uusiminen helpottaa kuitenkin pakotteiden käyttöönottoa uudelleen, jos iran rikkoo ydinsopimusta.

Yhdysvaltain kongressi on hyväksynyt lain uusimisen ja Obaman odotetaan allekirjoittavan sen. Yhdysvallat katsoo, ettei lain jatkaminen riko ydinsopimusta.

Iran on eri mieltä ja uhkaa vastata, jos Obama hyväksyy lain.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset