Egypti: Kansainvälinen elinkauppaverkosto paljastui – pidätettyjen joukossa lääkäreitä, hoitajia ja professoreja

Viranomaisten mukaan elinkauppiaat ovat ostaneet elimiä halvalla köyhiltä ja myyneet niitä eteenpäin kovaan hintaan.

elinkauppa
Slummialueen matalia taloja, taustalla kerrostaloja.
Elinkauppiaat käyttävät hyväkseen köyhyyttä. Miljoonat egyptiläiset elävät slummeissa puutteellisissa oloissa. Kuvassa Bulaqin slummi Kairossa. Khaled Elfiqi / EPA

Egyptin viranomaiset sanovat paljastaneensa laajan kansainvälisen elinkaupparenkaan. Kymmeniä ihmisiä on pidätetty, joukossa lääkäreitä, hoitajia, klinikoiden omistajia ja professoreja.

Viranomaisten mukaan elinkauppiaat ovat ostaneet elimiä halvalla ja myyneet niitä kalliilla käyttäen hyväkseen joidenkin egyptiläisten vaikeaa taloudellista tilannetta ja potilaiden kärsimystä.

Uutistoimisto AFP:n tiedon mukaan pidätettynä on 25 elinkauppaverkoston jäsentä, uutistoimisto Reutersin mukaan pidätettyjä on 45. He ovat viranomaisten mukaan egyptiläisiä ja arabeja.

Tapauksen yhteydessä on tutkittu kymmentä klinikkaa ja laboratoriota. Viranomaiset kertovat löytäneensä asiakirjoja ja tiedostoja syytösten tueksi.

Elinkauppiaat käyttävät hyväkseen köyhyyttä

Egyptin parlamentti hyväksyi vuonna 2010 lain, joka kieltää kaupan elimillä sekä elinsiirrot egyptiläisten ja ulkomaalaisten välillä, jos nämä eivät ole aviopari. Tavoitteena oli kitkeä laitonta elinkauppaa ja elinsiirtoturismia.

Tuohon aikaan Maailman terveysjärjestö WHO sanoi, että Egypti on laittoman elinkaupan kärkimaiden joukossa.

YK:n mukaan joka vuosi sadat köyhät egyptiläiset myyvät esimerkiksi munuaisensa saadakseen rahaa ruokaan tai velkojen maksuun.

Tänä vuonna tiedotusvälineissä on ollut tietoja, joiden mukaan elinkauppiaat olisivat ottaneet tähtäimeensä Eurooppaan pyrkivät afrikkalaissiirtolaiset, jotka tarvitsevat rahaa matkansa maksamiseen.

Vuonna 2012 YK:n pakolaisjärjestö sanoi, että Siinain niemimaalla on tapettu joitakin maahanmuuttajia elinkaupan takia.

Lähteet: AFP, Reuters