Presidentti Niinistö: Suomella on vahvuuksia, itsekunnioitus paikallaan

Presidentti kommentoi kansainvälistä turvallisuustilannetta Ylen haastattelussa.

Linnan juhlat
Presidenttipari Yleisradion haastattelussa hetki ennen linnanjuhlien alkamista.

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin valinnan vaikutuksia Suomelle ei kannata alkaa arvioida.

Niinistö huomautti Ylen itsenäisyyspäivän haastattelussa, että verrattuna vaalikampanjan aikaisiin puheisiin, Trumpin äänenpainot ovat tasaantuneet.

– Pitää muistaa, että demokratia ei ole koskaan yhdestä ihmisestä kiinni.

Niinistön mukaan Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut globaalin turvallisuusympäristön muutoksen mukana. Jännitteet ovat hänen mukaansa lisääntyneet.

– Voimapolitiikan, geopolitiikan paluu on tosiasia. Se aiheuttaa vääntöä niiden välillä, jotka haluavat vähän isompaa ääntä pitää, Niinistö totesi.

Hän ei kuitenkaan katso, että se kohdistuisi nimenomaan Suomeen, mutta kansainvälisen jännitteen lisääntymisestä on silti syytä olla huolissaan.

– Koskaan se ei ole luvannut mitään hyvää, saati pienille maille.

Presidentti arvostaa tavallista suomalaista

Rouva Jenni Haukio on ideoinut Pieniä tarinoita -kampanjan, joka tuo esiin lasten oikeudet. Haukio kertoi saaneensa idean kampanjaan, kun hän pohti lapsen oikeuksien päivää. Haukio arvelee, että suuri yleisö ei tätä päivää muista, vaikka läheskään kaikkien lapsien oikeudet eivät toteudu.

– Ajattelin, että kirjailijat mielipidevaikuttajina ja esikuvina voisivat herätellä ihmisiä pysähtymään näiden kysymysten äärelle, Haukio kertoi Ylelle kampanjan lähtökohdista.

Haukion mukaan kampanjassa on mukana satoja kirjailijoita kymmenistä maista.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton teema on tänä vuonna Suomen vahvuudet. Presidentti Niinistö perusteli teeman valintaa sillä, että niitä on, vaikka suomalaiset eivät itse niitä ehkä aina huomaakaan.

– En tarkoita, että pitäisi ruveta ylvästelemään, mutta terve itsekunnioitus olisi paikallaan.

Presidentti mainitsi yhtenä esimerkkinä Slushin ja siinä mukana olevat nuoret ihmiset.

– Olen aina kiinnittänyt huomioni tavallisiin suomalaisiin, jotka täyttävät tehtävänsä. Niin kauan kuin meillä on sellainen henki, meillä ei ole mitään vaikeuksia, Niinistö totesi.