Linnan juhlat alkoivat: Sotaveteraanit johdattivat vierasjoukkoa

Juhlien teema on tänä vuonna Suomen vahvuudet.

Linnan juhlat
Jaakko Valtanen.
Kenraali Jaakko Valtanen.Kalevi Rytkölä / Yle

Tasavallan presidentin perinteinen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on päässyt vauhtiin.

Vieraita on kutsuttu tänä vuonna noin 1 800 vierasta, ja vieraat astuivat presidenttiparin eteen sotaveteraanien johdattamina.

Presidenttiparia kätteli ensimmäisenä kenraali Jaakko Valtanen.

Juhlien teema on tänä vuonna Suomen vahvuudet. Sotaveteraanien lisäksi vahvuuksia ovat myös esimerkiksi suomalaiset huippu-urheilijat, joita nähdään tänäkin vuonna juhlissa. Mukana ovat mm. moninkertainen olympiavoittaja, pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti, aitajuoksija Nooralotta Neziri, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, aitajuoksija Oskari Mörö ja nyrkkeilijä, olympiamitalisti Mira Potkonen.

Urheilija Leo-Pekka Tähti.
Pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti ja hänen puolisonsa.Kalevi Rytkölä / Yle

Myös luontoihmisiä on kutsuttu linnaan, mukana on mm. luontotoimittaja Kimmo Ohtonen.

Muutakin toimittajakuntaa nähdään linnassa. Etelä-Saimaan päätoimittajalla Eeva Sederholmilla oli pukuun kiinnitettynä musta surunauha viikonloppuna ampumisen uhreina menehtyneiden toimittajien muistoksi. Toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa.

Kirjailijakuntaa edustavat mm. Salla Simukka ja Monica Fagerholm. Myös viimevuotinen kirjallisuuden Finlandia-palkittu Laura Lindstedt on saanut kutsun linnaan. Klassisen musiikin edustajia linnassa ovat esimerkiksi kapellimestarisuuruus Osmo Vänskä ja oopperalaulaja Angelika Klas-Fagerlund.

Kevyemmän musiikin puolelta linnaan on saapunut teinisuosikki Robin – tavaramerkikseen muodostuneet eriparikengät jaloissaan.

Näyttelijöitäkin linnassa nähdään, mm. Katariina Kaitue ja Kari Ketonen saapuivat kättelemään presidenttiparia peräkanaa. Nyrkkeilijä Olli Mäestä kertovan kansainvälisestikin menestyneen Hymyilevä mies -elokuvan tekijätiimi nähdään myös linnassa.

Ensimmäisen kättelyvuoron päätti SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja. Seuraavaksi linnaan saapuvat mm. ministerit, piispat, kenraalikunnan edustajat, diplomaattikunnan edustajat ja entiset presidentit, minkä jälkeen varsinainen juhlinta pääsee alkamaan. Entisistä presidenteistä Mauno Koivisto ja puolisonsa Tellervo Koivisto jättävät juhlat tänä vuonna väliin.

Viho viimeisenä kättelijöinä presidenttiparin kanssa itsenäisyyspäivän tervehdyksen vaihtoivat presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari.