Naton ja Euroopan Unionin turvallisuusyhteistyö tiivistyy – Suomi sai kiitosta sitoutumisesta hybridiuhkien torjuntaan

Naton ulkoministerit ovat koolla tänään ja huomenna Naton päämajassa Brysselissä. Naton kumppanuusmaat Suomi ja Ruotsi ovat osallistuneet istuntoon, jossa on sovittu EU:n ja Naton turvallisuusyhteistyön tiivistämisestä.

Nato
Kerry ja Wallström
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry oli virkakautensa viimeisessä Naton ulkoministerikokouksessa, Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström piti Ruotsin ja Suomen yhteisen puheenvuoron.EPA/OLIVIER HOSLET

Kokouksessa sovittiin Varsovan huippukokouksessa pohjustetusta, EU:n ja Naton tiiviimpää yhteistyötä koskevasta ohjelmasta. Ohjelma pitää sisällään 40 yhteistyöhanketta, muun muassa kyberturvallisuuden, merellisten operaatioiden ja harjoitusten yhteistä kehittämistä.

Mukana on myös Suomeen keväällä perustettava hybridikeskus, johon toivotaan mukaan myös EU:n ulkopuolisia maita.

Mogherini ja Stoltenberg
EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Federica Mogherini ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.Olivier Hoslet/EPA

Suomea edustaa Nato-suurlähettiläs Piritta Asunmaa, koska ulkoministeri Timo Soini (ps.) joutui jäämään pois kokouksesta sairauslomaan liittyvän lentokiellon takia.

Suomen ja Ruotsin yhteisen puheenvuoron käytti Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström. EU:n ja Naton suhteita käsittelevään istuntoon osallistui myös EU:n korkea edustaja Federica Mogherini.

Kerry rauhoitteli Trumpin linjasta huolestuneita

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry osallistuu viimeistä kertaa Nato-kokoukseen ennen vuodenvaihteen vallanvaihdosta.

Kokouksen yksi keskustelunaiheista on ollut uuden presidentin Donald Trumpin suhtautuminen Naton eurooppalaisiin liittolaisiin ja sotilasliiton rooliin Euroopassa. Trump valitti vaalikampanjassaan Yhdysvaltojen kantavan kohtuuttoman taakan rahoituksesta ja vaati Naton eurooppalaisia jäseniä nostamaan rahoitusosuuttaan.

Kokouslähteiden mukaan Kerry vakuutti liittolaisille, että Yhdysvallat on uudessakin tilanteessa sitoutunut transatlanttisiin suhteisiin Euroopan kanssa. Kerry korosti terrorismin ja pakolaisongelman edellyttävän panostusta kehitysyhteistyöhön ja nosti esille ajatuksen uudesta Marshall-suunnitelmasta.

EU:n puolustuksesta Natoa täydentävää, ei kilpailevaa

Useiden eurooppalaisten maiden puolustusmenot ovat kasvussa, mutta on vielä epäselvää miten panostukset halutaan kansallisesti kohdentaa.

Huoli eurooppalaisen puolustuksen resurssien kohdentamisesta kuului useassa puheenvuorossa. Yhdysvaltojen Nato-lähettiläs Douglas Lute sanoi, että Yhdysvallat tukee EU-maiden pyrkimyksiä parantaa puolustuskykyä, mutta toivoi sen olevan Naton puolustusta täydentävää, ei kilpailevaa.

Naton ulkoministerikokouksen potretti
Naton ulkoministerikokouksen potretti Brysselissä.Olivier Hoslet/EPA

Pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi pitävänsä hybridi- ja kyberuhkien takia EU:n ja Nato-maiden yhteistyötä tärkeämpänä kuin koskaan. Myös Stoltenberg totesi, että eurooppalaisen puolustuksen vahvistumisen ei pitäisi olla kilpailevaa vaan täydentävää.

Kokouslähteiden mukaan EU:n korkea edustaja Federica Mogherini ja Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier korostivat puheenvuoroissaan, ettei pyrkimyksenä ole muodostaa EU-armeijaa ja kilpailevaa toimintaa Natolle.

Ulkoministerit jatkavat työillallisella keskustelua transatlanttisista suhteista sekä Venäjästä. Kokous Naton päämajassa Brysselissä jatkuu huomenna, jolloin esillä on muun muassa Ukrainan tilanne.