Saudi-Arabia tuomitsi 15 kuolemaan vakoilusta Iranille

Saudi-Arabian mukaan tuomitut toimittivat Iranille turvallisuustietoja saudiyhteiskunnan ja -talouden horjuttamiseksi. Iran kiistää syytökset.

Saudi-Arabia
Mielenosoittajia
Iranilaiset osoittivat tammikuussa Teheranissa mieltä, kun Saudi-Arabia teloitti vaikutusvaltaisen shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin.Abedin Taherkenareh / EPA/ABEDIN

Saudiarabialainen tuomioistuin on tuominnut 15 ihmistä kuolemaan vakoilusta maan arkkiviholliselle Iranille, paikalliset tiedotusvälineet ja tapausta lähellä oleva lähde kertovat.

15 muuta syytettyä saivat vankeustuomiot, joiden pituus vaihtelee puolesta vuodesta 25 vuoteen. Kaksi vapautettiin syytteistä.

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan valtaosa syytetyistä kuuluu Saudi-Arabian shiiavähemmistöön. Yksi on iranilainen ja yksi afganistanilainen. Saudimedian mukaan monet olivat entisiä sisä- ja puolustusministeriöiden työntekijöitä.

Tämä on lähihistoriassa ensi kerta, kun saudiarabialaisia on tuomittu vakoilusta kotimaassaan, uutistoimisto Reuters kertoo. Tuomitut voivat valittaa tuomiosta.

"Halusivat horjuttaa Saudi-Arabiaa"

Tuomittujen väitetään toimittaneen Iranille arkaluonteisia sotilas- ja turvallisuustietoja. Tavoitteena oli Saudi-Arabian mukaan horjuttaa maan vakautta ja haitata taloutta.

Iran kiistää, että sille olisi vakoiltu vakoilun Saudi-Arabiassa. Se syyttää tuomioita poliittisiksi.

Sunnienemmistöinen Saudi-Arabia ja shiialainen Iran kamppailevat vaikutusvallasta Lähi-idässä. Tuomioit saattavat syventää maiden vastakkainasettelua.

Saudi-Arabia on syyttänyt syyttää Irania levottomuuksista Saudi-Arabian shiiaenemmistöisellä Qatifin alueella. Iran kiistää syytökset.

Alueen shiiat syyttävät saudiviranomaisia shiiojen syrjinnästä.

Shiiaoppineen teloitus kiristi välejä

Tammikuussa Iranissa puhkesi protesteja, kun Saudi-Arabia teloitti vaikutusvaltaisen shiiapapin Nimr al-Nimrin.

Tämä oli tuomittu osallisuudesta poliisin surmaan.

Mielenosoittajat polttivat Iranin pääkaupungissa Teheranissa Saudi-Arabian lähetystön, minkä jälkeen Saudi-Arabia katkaisi maiden diplomaattisuhteet.

Lähteet: AFP, Reuters