1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. merijää

Merijään määrä on romahtanut viime kuukausina

Merijään pinta-ala on vähentynyt hyvin nopeasti viime kuukausina niin pohjoisessa kuin etelässäkin.

Maailmassa on ollut viime kuukausina huomattavasti vähemmän merijäätä kuin viime vuosikymmeninä keskimäärin (vas.). Pohjoisella pallonpuoliskolla napaseudun merijää on pienentynyt pitkään (kesk.), mutta eteläisellä pallonpuoliskolla muutos on ollut dramaattisempi (oik.). Kuva: National Snow and Ice Data Center (NSIDC)

Amerikkalainen tutkimuslaitos National Snow and Ice Data Center (siirryt toiseen palveluun) (NSIDC) kertoo, että merijään määrä on romahtanut huomattavasti keskiarvoa vähäisemmäksi viime kuukausina. Merijäätä oli marraskuussa lähes neljä miljoonaa neliökilometriä vähemmän kuin satelliittimittausten aikana keskimäärin.

Merijään väheneminen pohjoisessa ei ole mikään yllätys, mutta tiedemiehet ovat yllättyneet siitä, miten paljon jää on pienentynyt eteläisellä pallonpuoliskolla viime aikoina.

Pohjoisessa on lämmintä ilmassa ja vedessä

Pohjoisella Jäämerellä on koettu harvinaisen lämpimiä kelejä viime kuukausien aikoina. Lämpötilat ovat olleet jopa 10-20 astetta tavanomaista korkeammalla, ja jäättömän meriveden lämpötila on ollut useita asteita normaalia korkeammalla. Lisäksi tuulet ovat puhaltaneet etelästä, mikä on kasannut jäitä yhteen.

Merijää onkin kasvanut pohjoisessa tänä syksynä huomattavasti tavanomaista verkkaisemmin. Marraskuussa sitä oli noin kaksi miljoonaa neliökilometriä vähemmän kuin keskimäärin vuodesta 1979 alkaneiden satelliittimittausten aikana. Muutaman päivän ajan merijää jopa pieneni aikana, jolloin se normaalisti kasvaa vauhdilla.

Tänä vuonna merijäätä oli noin yhdeksän miljoonaa neliökilometriä, kun sitä normaalisti on pari miljoonaa neliökilometriä enemmän. Sulaa merta on erityisesti Barentsinmeren ja Siperian pohjoisrannikon välisellä alueella.

Tänä vuonna on tehty jo seitsemän ennätystä kuukauden jääpeitteen pienuudesta 38 viime vuotta kattavien tilastojen aikana. Mahdollisesti joulukuussa rikotaan vielä yksi kuukausiennätys, jolloin ennätyskuukausia olisi tänä vuonna kahdeksan kahdestatoista.

Etelässä tapahtui yllättävä ja nopea käänne

Eteläisellä pallonpuoliskolla merijää on laajentunut viime vuosina, toisin kuin pohjoisessa. Pitkän ajan trendi on näyttänyt loivaa kasvua, koska Eteläisen Jäämeren sääolosuhteet ovat toisenlaisia pohjoiseen verrattuna: hyvin kylmää mannerta ympäröi hyvin kylmä meri.

Tutkijat ovatkin olleet hämmästyneitä siitä, että viime kuukausina etelässä on tapahtunut hyvin dramaattinen muutos. Esimerkiksi marraskuussa jääpeitteen keskimääräinen pinta-ala romahti selvästi edellisvuosien alapuolelle.

Tänä vuonna eteläisen merijään pinta-ala oli 1,8 miljoonaa neliökilometriä pienempi kuin marraskuussa keskimäärin vuosina 1981-2010.

NSIDC:n mukaan nopean sulamisen selkeimpiä syitä ovat 2-4 astetta normaalia korkeammat lämpötilat ilmassa sekä eteläkalotin tuulten nopea muutos, mutta asiaa pitää vielä tutkia.

Yhdysvaltain avaruushallintoviraston NASAn tutkija Walt Meier sanoo NSIDC:n tiedotteessa, että yleensä mielenkiintoisimmat asiat merijäässä tapahtuvat pohjoisella pallonpuoliskolla.

– Antarktiksen ympäristön tilanne on kääntänyt asian päälaelleen. Eteläinen merijää on nyt järjestänyt kaikista suurimman yllätyksen.