Obama: Yhdysvallat ei erottele ihmisiä uskontojen perusteella

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puolusti voimakkaasti ratkaisujaan terrorismin vastaisessa taistelussa.

Barack Obama
Barack Obama
Barack ObamaAude Guerrucci / EPA

Väistyvä presidentti Barack Obama piti viimeisen puheensa Yhdysvaltain armeijan ylipäällikkönä ilmavoimien tukikohdassa Floridan Tampassa. Puheessaan Obama korosti, että Yhdysvallat on hänen kaudellaan rakentanut menestyksekkäästi liittoumia ja kieltänyt kidutuksen.

– Me kielsimme kidutuksen mukaan lukien vesikidutuksen. Kukaan ei voi väittää, että olemme sen takia menettäneet tärkeää tiedustelutietoa, Obama painotti.

Hän puolusti ratkaisua vetää pääosa Yhdysvaltain joukoista Irakista ja Afganistanista. Yhdysvalloilla on Irakissa, Afganistanissa ja Syyriassa enää 15 000 sotilasta, kun presidentti George W. Bushin aikana joukkojen määrä oli 180 000.

Obaman puolusti voimakkaasti erikoisjoukkojen ja miehittämättömien lennokkien käyttöä terroristijärjestöjen vastaisissa iskuissa.

– Terrorismin vastaisessa taistelussa ei pidä antaa katteettomia lupauksia pommien pudottamisesta tai joukkojen lähettämisestä paikan päälle. Myöskään eristäytyminen maailmasta ei ole pitkällä tähtäimellä järkevä strategia.

Obaman mielestä Al-Qaida on enää varjo entisestään. Terroristijärjestö Isis on puolestaan menettänyt jo yli puolet hallitsemastaan alueesta ja sen moraali on romahtamassa.

Presidentin mielestä terrorisminvastaista taistelua ei voida käydä Yhdysvaltain demokraattisten perinteiden tai ihmisoikeuksien kustannuksella. Hän torjui täysin tulevan presidentin Donald Trumpin hankkeet ihmisten erottelusta uskontojen perusteella.

Obaman mukaan eri uskontojen arvostaminen erottaa Yhdysvallat hirmuvalloista ja terroristeista.

Lähteet: AP, AFP