1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ei mikään pikkujuttu poliisille – Venäjän pääministerin vierailu vaatii viikkojen valmistelun

Oulun yllä rajoitetaan ilmailua ja kaduilla näkyy runsaasti poliiseja, kun Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vierailee Oulussa perjantaina.

Kotimaan uutiset
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja Suomen pääministeri Juha Sipilä tulevat suurista ovista. Miehillä on yllään mustat puvut, Sipilällä on sininen kravatti ja Medvedevillä tumma. Molemmat hymyilevät. Medvedev viittoo huoneen sisälle päin.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja Suomen pääministeri Juha Sipilä tapasivat toisensa tammikuussa Pietarissa. Medvedev tulee Ouluun Sipilän kutsusta.Anatoly Maltsev / EPA

Oulussa on tehty mittavia turvajärjestelyitä Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin valtiovierailua varten. Medvedev tulee Ouluun perjantaina pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kutsusta. Pääministereiden tapaamisessa keskustellaan muun muassa maiden kahdenvälisistä suhteista.

Emmeköhän kuitenkin saa tästä ihan hyvän ja häiriöttömän valtiovierailun.

Arto Autio

Vierailun yleisjohtaja, ylikomisario Arto Autio Oulun poliisilaitokselta kertoo, että viranomaisille kyse on isosta voimanponnistuksesta. Poliisi on tehnyt valtiovierailun tiimoilta yhteistyötä muun muassa valtioneuvoston, suojelu- ja keskusrikospoliisien, merivartioston, puolustusvoimien sekä Oulun kaupungin turvallisuustiimin kanssa.

Aution mukaan esimerkiksi merivartiosto on osallistunut turvallisuusasioiden suunnitteluun lentokentällä, ja sotilaspoliiseja tullaan näkemään katujen varsilla etenkin risteyksissä.

Käytännön järjestelyjä on hiottu joukolla useampi viikko.

– Kyllähän tällaisen tapahtuman suunnittelu vie meiltä aikaa ja resursseja. Emmeköhän kuitenkin saa tästä ihan hyvän ja häiriöttömän valtiovierailun aikaiseksi, ylikomisario Autio arvioi.

Apujuokkoja etelästä ja pohjoisesta

Poliiseja liikkuu Oulussa perjantaina runsaasti. Tarkkaa määrää Arto Autio ei avaa, mutta sanoo, että virkavaltaa on varattu erilaisiin töihin päivän ajaksi yli parisataa.

– Sanotaan niin, että viranomaisia on hommissa ihan riittävästi. Suurin osa on Oulun poliisilaitoksen henkilökuntaa, mutta saamme Ouluun virka-apujoukkoja myös Helsingistä ja Lapista.

Meillä ei kuitenkaan ole tiedossa, että pääministerin vierailua aiottaisiin jotenkin häiritä.

Arto Autio

Poliiseille on luvassa erilaisia töitä. Osa osallistuu tarkkailuun, osa erilaisiin sisä- ja ulkoeristyksiin esimerkiksi Oulun kaupungintalolla, osa liikenteenohjaukseen.

Liikennejärjestelyt näkyvätkin tavallisille kaupunkilaisille selvimmin. Ydinkeskustan katuja ja teitä suljetaan, ja esimerkiksi bussireitit voivat tilapäisesti muuttua.

Lisäksi Oulun yläpuolella tapahtuvaa ilmailua rajoitetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että miehittämätöntä ilma-alusta tai lennokkia ei saa lennättää tietyllä määrätyllä alueella valtiovierailun aikana.

– Rajoitus laitettiin, jotta kukaan ei häiritse vierailun kulkua ilmatilan kautta. Lentoaseman kautta hoidettavaan tavalliseen reittiliikenteeseen tällä ei ole vaikutusta, Arto Autio sanoo.

Vierailu kestää monta tuntia

Valtiovierailuja on ollut Oulussa aiemminkin, joten kokemusta järjestelyistä poliisilla on entuudestaan.

Viranomaisia on hommissa ihan riittävästi.

Arto Autio

Esimerkiksi reilu vuosi sitten kaupungissa kävi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Dmitri Medvedevin vierailu hoidetaankin ylikomisario Arto Auton mukaan lähes samoilla suuntaviivoilla.

– Medvedev on toki hyvin korkean tason vieras, ja protokollakin edellyttää, että esimerkiksi liikenne-eristykset tehdään hieman tavallista tarkemmin. Meillä ei kuitenkaan ole tiedossa, että pääministerin vierailua aiottaisiin jotenkin häiritä, joten muutoin etenemme niin sanotusti vanhalla rutiinilla.

Vierailu näkyy kaupungin katukuvassa perjantaina arviolta 12.00 – 18.00 välisenä aikana.

Lue seuraavaksi