Nordea kohensi ennustettaan Suomen talouskasvusta – "Ei kannata innostua liikaa"

Suomen talous näyttäytyy nyt myönteisempänä kuin pitkään aikaan. Viennin pysyvämpää elpymistä ei Nordean mukaan ole näköpiirissä.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen talous jatkaa yhden prosentin nousua ensi vuonna, ennustaa finanssikonserni Nordea. Vuodelle 2018 se ennakoi 0,8 prosentin kasvua. Syksyn ennusteessa Nordea arvioi lukemiksi 0,8 ja 0,6.

Suomen talous näyttäytyy nyt myönteisempänä kuin pitkään aikaan, Nordeasta luonnehditaan. Konsernin ekonomistien mukaan ei kuitenkaan kannata innostua liikaa. Suomen ongelmat päästä muun maailman talouskasvun imuun eivät ole kadonneet. Ekonomistien mukaan nähtävissä oleva Suomen viennin virkistyminen uhkaa jäädä väliaikaiseksi.

Tänä vuonna talouskasvu on selittynyt kotimaisella kysynnällä kuten rakennusalan piristymisellä ja yksityisellä kulutuksella.

Nyt Nordea arvioi, että henkilöautojen viennin arvo kaksinkertaistuu ensi vuonna ja yltää viime vuoden tasolle.

– Ennustamme viennin kasvavan ensi vuonna nopeammin kuin kertaakaan sitten vuoden 2011, sanoo ekonomisti Pasi Sorjonen.

Suomen viennin pysyvämpää piristymistä ei Nordean ekonomistien mukaan ole näkyvissä. Kestävä muutos vaatisi talousuudistuksia Suomessa tai laajaa sijoitusohjelmaa Saksassa ja Venäjän talouskasvun myönteistä yllätystä, ekonomistit kuvailevat.