Syyrian armeija on vallannut Aleppon vanhankaupungin

Syyrian armeija on saanut haltuunsa valtaosan Itä-Alepposta. Taisteluiden keskellä on jumissa jopa 100 000 ihmistä.

Syyria
Aleppon vanhankaupungin raunioita maaliskuussa 2016.
Aleppon vanhankaupungin raunioita maaliskuussa 2016.AOP

Syyrian sotaa tarkkaileva opposiomielinen The Syrian Observatory of Human Rights sanoo, että Syyrian armeija on ottanut hallintaansa kaikki Aleppon vanhankaupungin osat, jotka olivat kapinallisten hallussa.

Syyrian armeija aloitti hyökkäyksensa Aleppon vanhaankaupunkiin tiistaina. Kapinalliset kertovat vetäytyneensä vanhankaupungin alueelta hallituksen joukkojen edettyä hyökkäyksessään yön aikana.

Armeija on saanut haltuunsa jo yli 70 prosenttia kapinallisten hallitsemista alueista Itä-Aleppossa. Kapinallisten puolustusasemat ovat murentuneet nopeasti hallituksen kaksi viikkoa sitten aloittaman suurhyökkäyksen myötä.

Venäläinen eversti kuoli

Syyrian armeijaa tukena ovat Venäjä ja tuhannet Iranin tukemat shiiataistelijat.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Aleppossa ollut venäläinen sotilasneuvonantaja on saanut surmansa kapinallisten tykistötulituksessa. Eversti on kolmas tällä viikolla Syyriassa kuollut venäläinen.

Aleppon vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, ja se on kärsinyt pahoja tuhoja Syyrian sodassa. Kaupunginosan tärkeimmät nähtävyydet ovat olleet 1200-luvulla rakennettu linnoitus ja moskeija, jotka ovat kärsineet pahoja tuhoja sisällissodassa.

Jopa 100 000 ihmistä on yhä jumissa taisteluiden keskellä kapinallisten hallitsemalla alueella Itä-Aleppossa. Itä-Aleppossa on pulaa ruoasta eikä alueella ole lainkaan toimivia sairaaloita.

Kapinalliset pyytävät tulitaukoa

Itä-Aleppon kapinalliset ovat pyytäneet viiden päivän tulitaukoa haavoittuneiden ja siviilien evakuoimiseksi. Kapinalliset pyytävät noin 500 kriittisessä tilassa olevan ihmisen evakuoimista YK:n valvonnassa.

Kapinalliset myös toivovat neuvotteluja Aleppon tulevaisuudesta sen jälkeen, kun humanitaarinen tilanne on helpottunut.

Venäjän mukaan minkäänlaisia neuvotteluja kapinallisten turvallisesta vetäytymisestä Itä-Alepposta ei ole suunnitteilla. Sen sijaan Kremlin tiedottaja kuvaili Itä-Aleppossa olevia kapinallisia terroristeiksi.

The Syrian Observatory of Human Rights-järjestön mukaan kaupungista on paennut noin 50 000 ihmistä Syyrian armeijan suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen. Kaupungin itäosissa asui ennen hyökkäyksen alkamista 250 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP,Tass