Uusi tutkimus: Runsas alkoholinkäyttö muuttaa nuorten aivoja

Muutoksiin aivoissa riitti niin sanottu hauskanpitomäärä eli sixpackillinen olutta tai puolitoista viikonlopussa.

päihteet
Olutpullo.
Ismo Pekkarinen / AOP

Alkoholin käyttö nuoruudessa muuttaa aivojen kehitystä. Näin kertoo juuri julkaistu Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimus. Koko nuoruusiän ajan runsaasti alkoholia käyttäneillä nuorilla havaittiin aivojen kuorikerroksen paikoin ohentuneen. Tulokset julkaistiin Addiction-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksessa tehtiin aivojen tarkka rakenteellinen magneettikuvaus terveille nuorille aikuisille, joiden alkoholinkäyttö oli ollut runsasta koko nuoruusiän ajan. Tutkitut nuoret käyttivät 6–9 annosta alkoholia viikossa. Tyypillinen määrä oli juoda reilu sixpackillinen olutta viikonloppuna.

Magneettikuvaustutkimus tehtiin myös samanikäisille verrokkihenkilöille, jotka olivat käyttäneet alkoholia vain vähän.

Juominen ei heijastunut elämänhallintaan

Tutkimus aloitettiin jo vuonna 2005. Osallistujat olivat silloin 13–18-vuotiaita.

Alkoholinkäyttö ei näkynyt nuorten koulumenestyksessä ja esimerkiksi mielenterveyden ongelmia oli saman verran molemmissa tutkituissa ryhmissä. Tutkimusaikaan runsaasti alkoholia käyttäneille nuorille ei kehittynyt myöskään varsinaista päihdehäiriötä.

Juominen näkyi aivojen rakenteessa

Runsas alkoholin käyttö näkyi kuitenkin aivojen rakenteessa. Alkoholia paljon käyttäneillä nuorilla aivojen niin sanotun harmaan aineen tilavuus oli selvästi pienentynyt. Voivatko muutokset siis ennakoida ongelmia myöhemmällä iällä?

– Se on hyvä kysymys. Hirvittävän vähän on olemassa pitkittäistutkimuksia, jossa olisi tarkasteltu vaikutuksia aikuisiässä tai myöhemmin elämässä. Sen uskallan kuitenkin sanoa, että jos runsas alkoholinkäyttö jatkuu, niin muutokset aivoissa jäävät pysyviksi. Ja se tiedetään, että harmaan aineen muutokset aivoissa ovat yhteydessä muistihäiriöihin ja jopa mielenterveysongelmiin, tohtorikoulutettava Noora Heikkinen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Vähentäminen kannattaa

Tutkimus tulee mielenkiintoiseen aikaan. Hallitus pohtii juuri muuttavansa alkoholilakia (siirryt toiseen palveluun) ja esillä on ajatus muun muassa niin sanottujen limuviinojen ja väkevämpien juomien tuomisesta maitokauppoihin. Keskustelu käy kuumana, sillä moni pelkää muutosten lisäävän myös nuorten juomista.

– Nuorten osalta on hyvin vaikea ylipäätään määritellä, mikä on turvallinen määrä alkoholia terveydelle. On hyvä olla tietoinen siitä, että sosiaalisestikin hyväksytty määrä alkoholia nuorilla voi olla riittävä aiheuttamaan muutoksia aivojen rakenteessa, Noora Heikkinen kertoo.

Vielä ei tiedetä tarkkaa mekanismia, miksi alkoholi puree aivoissa harmaan aineen määrään. Näyttää kuitenkin siltä, että jos alkoholinkäyttö lopetetaan tai sitä ainakin vähennetään huomattavasti, osa aivojen muutoksista voi korjautua.

– Siksi nuorten alkoholinkäyttöön olisi tärkeää puuttua ajoissa ja sitä tulisi myös aktiivisesti seuloa terveydenhuollossa, Heikkinen jatkaa.