1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Linnan juhlat

Puumalan poppoo juhli linnassa tappiin asti – "Tunnelma vei mukanaan"

Reilun 2 000 asukkaan Puumala näkyi ja kuului Linnan tiistaisessa juhlassa kahden pariskunnan voimin.

Linnan juhlat
Jaana ja Janne Kuivalainen sekä Matias Hilden avopuolisonsa Maiju Hallivuo kanssa nauttivat Linnan juhlien  tunnelmasta vuonna 2016.
Matkailuyrittäjät Jaana ja Janne Kuivalainen sekä Matias Hilden avopuolisonsa Maiju Hallivuo kanssa edustivat kotikuntaansa Puumalaa Linnan juhlissa vuonna 2016Yle

Puumalasta presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsuttu Puumalan poppoo eli matkailuyrittäjät Jaana ja Janne Kuivalainen sekä kunnanjohtaja Matias Hildén puolisonsa Maiju Hallivuon kanssa juhlivat linnassa tiistaina tappiin asti. Tunnelma oli mukava, ruoka hyvää, musiikki soi ja seurusteltiin ympäriinsä, joukkio kuvailee tunnelmia linnassa.

– Televisio antaa toisenlaisen kuvan juhlista verrattuna siihen, mitä se paikan päällä oli. Olihan siellä ahdasta ja paljon ihmisiä, mutta linnasta löytyi myös viileitä ja rauhallisia käytäviä. Tunnelma oli hyvin rento ja vei mukanaan, Jaana Kuivalainen sanoo.

Jännitys oli presidenttiparia kätellessä huipussaan, kertoo Kuivalainen.

– Jännitys oli niin tiivistynyt, etten pysty kertomaan millainen kädenpuristus presidentillä oli. Varmaan se oli napakka, koska yleensä ei niin napakka kädenpuristus jää mieleen, Kuivalainen nauraa.

Juhlijat saivat ennen presidenttiparin eteen astumista tiukat ohjeet siitä, mitä presidenttiparille saa sanoa: vain etu- ja sukunimensä.

– Mehän olimme tavanneet presidentin kanssa jo aiemmin Puumalassa, mutta hän tapaa niin paljon ihmisiä, että tuskinpa muisti. Hän vastasi esittelyymme toivottamalla hyvää itsenäisyyspäivää, Kuivalainen kertoo.

Etikettivirheitä ei linnassa tarvinnut pelätä, sillä joka paikassa oli ihmisiä, joiden tehtävänä oli vastata vieraiden kysymyksiin ja neuvoa linnassa toimimisessa.

Laahusten päälle tallomista piti varoa

Perinteinen kuhina linnanjuhlien pukujen hienoudesta tai huonoudesta ei Kuivalaisen mukaan ulottunut juhliin saakka. Väkeä oli paljon, joten mekkoja ei nähnyt kunnolla kokonaisuutena. Vilkuiltua tuli silti.

– Kotisohvalta pukuja seuraa paljon kriittisemmin kuin paikan päällä. Nyt oli pelkästään hienoa katsella upeita pukuja ja kampauksia. Pukuja seurasi siellä ehkä muutenkin vähän eri vinkkelistä, sillä piti kiinnittää huomiota siihen, ettei polje kenenkään laahuksen päälle. Ja aika paljon niitä tallomisia olikin, mutta kai niistä ihan hyvin selvittiin, Kuivalainen kertoo.

Kuivalaisen mielestä itsenäisyyden juhliminen linnassa oli etuoikeutettua.

– Olihan siellä hienoa ja jännittävää.

Paljon tapahtuu kameroiden ulkopuolella

Kunnanjohtaja Matias Hildén oli sonnustautunut juhliin Puumalan oman itsenäisyyspäiväjuhlan kautta. Hildén ehti puolisonsa Maiju Hallivuon kanssa kuitenkin hyvin aikataulussa linnaan.

– Arvokas tilaisuus. Sillä tavalla mielenkiintoinen, että vaikka telkkarissa kaikki näyttää suurelta ja avaralta, niin todellisuudessa siellä on aika sokkeloista.

Hildenin mielestä juhlissa oli kiva oli tavata uusien hahmojen lisäksi vanhoja tuttuja vuosien varrelta.

– Jatkoilla käytiin parilla lasillisella. Kättelyn jälkeinen oli aikaa vapaalle seurustelulle ja siinä tapahtuu taustalla paljon sellaista, mikä eii näy telkkarissa. Täytyy sanoa, että henkilökunta hoitaa ison vierasjoukon hienosti, Hilden tuumii.

Lue seuraavaksi