Brittihallitus taipui julkistamaan Brexit-suunnitelmansa

Britannian parlamentti pääsee keskustelemaan EU-erosta, mutta joutuu hyväksymään hallituksen suunnitelman aloittaa eroprosessi maaliskuun loppuun mennessä.

Brexit
Pääministeri Theresa May lehdistötilaisuudessa virka-asunnollaan Lontoossa 28. marraskuuta 2016.
Pääministeri Theresa May lehdistötilaisuudessa virka-asunnollaan Lontoossa 28. marraskuuta 2016.Andy Rain/EPA

Pääministeri Theresa May on taipunut julkistamaan hallituksen suunnitelman Britannian EU-erosta eli Brexitistä välttääkseen kapinan oman puolueensa, konservatiivien, kansanedustajien riveissä.

Oppositiossa oleva työväenpuolue Labour oli vaatinut hallitusta julkistamaan Brexit-suunnitelman ennen kuin se antaa virallisen artikla 50:een perustavan ilmoituksensa. Mayn hallitus haluaa jättää eroilmoituksen Euroopan unionille maaliskuun loppuun mennessä.

May taipui Labourin vaatimukseen, koska parikymmentä konservatiivipuolueen kansanedustajaa oli valmis uhmaamaan pääministeriä Labourin rinnalla.

Labour haluaa, että hallitus kertoo neuvottelutavoitteistaan ennen kuin virallinen eroprosessi käynnistetään. Vastineeksi kansanedustajien on tuettava hallituksen aikataulua eroprosessin käynnistämisestä.

Mitään yksityiskohtia ei julkisteta

Vaikka hallitus suostui julkistamaan erosuunnitelmansa, se ei kuitenkaan taipunut kertomaan yksityiskohtaisesti tavoitteistaan. Hallituslähteiden mukaan pääministeri May oli joka tapauksessa aikonut kertoa yleisellä tasolla neuvottelustrategiastaan ennen Brexitin käynnistämistä.

Mayn hallitus on kieltäynyt kertomasta yksityiskohtia tavoitteistaan. Hallitus korostaa haluavansa rajoittaa maahanmuuttoa EU-maista sekä saada Britannialle mahdollisimman hyvät kauppasuhteet EU:n kanssa.

Työväenpuolue Labour pitää pääministerin taipumista voittona ja sanoo, että puolue haluaa hallituksen julkistavan suunnitelmansa tammikuun loppuun mennessä.

Hallitus ei myöskään aio päästää parlamenttia äänestämään asiasta ennen kuin virallinen eroprosessi on käynnistetty. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos Britannian korkein oikeus päättää, että eroprosessiin tarvitaan parlamentin lupa.

Siinä tapauksessa hallitus joutuu antamaan erosta säädösehdotuksen, jota parlamentti pääsee käsittelemään. Korkeimman oikeuden linjauksesta riippuu, pystyvätkö kansanedustajat asettamaan Brexitille ehtoja.

Labour ja osa konservatiivipuolueen kansanedustajista haluaa pehmentää Brexitiä. Kansanäänestyksen tulosta pidetään kuitenkin poliittisesti sitovana, joten parlamentti ei äänestäisi EU-eroa vastaan.

Lähteet: BBC, The Guardian