1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Valeuutisiin perustuva pitsaskandaali johti Trumpin avustajan eroon

Eroamaan joutunut Michael Flynn Jr. oli levittänyt Washingtonin pitseriahyökkäykseen liittyviä huhuja. Valeuutisia on levittänyt myös Flynnin isä, jonka kykyä hoitaa tehtäväänsä Trumpin turvallisuusneuvonantajana on nyt epäilty.

Trumpin turvallisuusneuvonantajakseen valitsema kenraali Michael Flynn on eroamaan joutuneen poikansa Michael Flynn Jr:n tavoin levittänyt valeuutisia. Kuva: John Angelillo / EPA

Yhdysvaltain presidentiksi nousevan Donald Trumpin avustaja on joutunut eroamaan levitettyään valeuutisia sosiaalisessa mediassa.

Eroamaan joutunut Michael Flynn Jr. oli levittänyt Washingtonin sunnuntaiseen omituiseen pitseriahyökkäykseen liittyviä huhuja. Trumpin varapresidentti Mike Pence vahvisti Flynnin eron.

Flynn Jr. oli työskennellyt hallinnollisissa tehtävissä Trumpin turvallisuusneuvonantajaksi valitun isänsä, kenraali Michael Flynnin joukoissa.

Myös isä-Flynn oli jakanut valeuutisia. Arvostelijat ovat epäilleet myös kenraali Flynnin kykyä toimia tehtävässään, jossa hänen olisi pystyttävä erottamaan oikeat Yhdysvaltoja koettelevat kansalliset turvallisuusuhkat sepitteistä.

Pitseria-ammuskelija innostui valeuutisista

Taustalla skandaalissa on sunnuntainen tapaus, jossa demokraattien presidenttiehdokkaaseen Hillary Clintoniin liittyvien valeuutisten lietsonta johti hyökkäykseen pitseriaan Washingtonissa.

Aseistautunut mies tunkeutui villien huhujen keskiöksi joutuneeseen Comet Ping Pong –pitsaravintolaan Washingtonissa ja alkoi ammuskella. Kukaan ei loukkaantunut hyökkäyksessä.

Ammuskelija kertoi poliisille halunneensa ottaa selvää internetissä levitetyistä väitteistä, joiden mukaan pitseriasta olisi pyöritetty pedofiilirinkiä. Lapsiseksirinki olisi väitteiden mukaan ollut kytköksissä Clintoniin.

AP, AFP