Venäläisdelegaatiot peruvat vierailujaan Suomeen – Imatran kolmoissurma säikytti

Venäjältä Suomeen tulevat ryhmät haluavat varmistua Suomen turvallisuustilanteesta, ennen kuin saapuvat Suomeen. Imatran kolmoissurmasta levinneet väärät tiedot ovat saaneet venäläiset paikallisjohtajat varuilleen.

Imatra
Tiedotustilaisuus Pietarissa
Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen kertoi Imatran tapahtumista kymmenille toimittajille Pietarissa.Yle Jari Tanskanen

Imatralla viime viikonloppuna sattunut kolmoissurma on pelästyttänyt venäläisiä matkailijaryhmiä. Ryhmät ovat peruneet vierailujaan Imatralle, koska ovat huolestuneita Imatran turvallisuustilanteesta.

Huolen syynä on nähtävästi Venäjällä Internetissä levinneet väärät tiedot ampumistapauksesta. Uhrien on väitetty olevan venäläisiä. Todellisuudessa surmassa kuoli kolme imatralaista naista.

Aivan rajan pinnassa sijaitseva Imatra tekee hyvin monenlaista yhteistyötä venäläisten kanssa. Erityisesti yhteistyötä on lähellä olevien Svetogorskin ja Viipurin kanssa.

– Meillä oli tarkoitus huomenna torstaina tavata venäläisiä paikallisjohtajia ja keskustella Vuoksen kalastus- ja luontomatkailun kehittämisestä. Nämä tapahtumat vieraat ovat nyt peruneet, kertoo Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen.

Kaupunginjohtaja Pietariin oikomaan väärää tietoa

Tänään keskiviikkona Imatra ja Lappeenranta ovat Pietarissa esittelemässä mm. paikallisille toimittajille joulun ja uudenvuoden tapahtumatarjontaa Etelä-Karjalassa.

Alun perin Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintusen ei ollut tarkoitus Pietariin matkustaa. Hän halusi kuitenkin lähteä mukaan oikomaan vääriä tietoja ja kertomaan toimittajille Imatran turvallisuustilanteesta.

– Tulen antamaan suoraa ja oikeaa tietoa tilanteesta, jos sitä minulta kysytään, kertoo Lintunen

Tänään Lintunen tapaa myös venäläisiä paikallisjohtajia.

– Tapaan johtajia tänään henkilökohtaisesti ja käymme asioita läpi.

Väärää tietoa Imatran surmista levisi maailmalla sosiaalisessa mediassa, muun muassa Twitterissä.

– Siellä oli ihan selkeästi tahallisesti vääristelty tietoja, harmittelee Lintunen.

Olennaista olla paikan päällä

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintusella on monen vuoden kokemus yhteistyöstä venäläisten kanssa. Hän uskoo, että paras tapa työskennellä on tavata henkilökohtaisesta muun muassa venäläismediaa.

– Venäjällä henkilökohtainen läsnäolo on aivan välttämätöntä. Venäläinen on aika tunneperäinen ihminen, joten henkilökohtainen läsnäolo tärkeää.

Sosiaalisessa mediassa olevaa väärää tietoa pitää Lintusen mukaan oikoa sekä sosiaalisessa mediassa että henkilökohtaisilla tapaamisilla.

– Väärä tieto on oikaistava mahdollisimman nopeasti, oli se mitä väärää tietoa tahansa.

Lintusta ei varsinaisesti yllättänyt se, että venäläisdelegaatiot peruivat tuloaan Suomeen.

– Heillä on sellainen ohjeistus, että jos on epävarmuus siitä, onko turvallista matkustaa vai ei, niin silloin varmistetaan turvallisuus.

Lintunen uskoo, että yhteistyö suomalaisten ja venäläisten kanssa normalisoituu.

– Nyt lähdemme normaalia tietä eteenpäin. Näin nämä asiat etenevät.