1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. postin toiminta

Posti pelkää postilain uudistuksen jäävän puolitiehen – "Kulut kasvaisivat"

Posti laskee suunniteltujen muutosten tuovan jopa 20 miljoona euroa uusia kuluja.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Postilain uudistus ei johda riittävään sääntelyn purkamiseen, arvioi Posti. Sen mukaan postimerkeillä varustetuille yleispalvelukirjeille ehdotetut jakelumuutokset ja uudet velvoitteet voivat nostaa asiakkaiden jakelukustannuksia jopa 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Posti on jättänyt tänään keskiviikkona lausuntonsa postilakiluonnoksesta liikenne- ja viestintäministeriölle.

Posti on tehnyt laskelmia lakiluonnoksen taloudellisista vaikutuksista postinjakeluun. Niiden mukaan uudistus ei vähentäisi asiakkaiden jakelukustannuksia.

– Posti toivoo rohkeampaa vanhojen rakenteiden purkua ja uudistusten mahdollistamista koko maassa, sanoo postipalveluista vastaava johtaja Turkka Kuusisto viitaten digiajan toimintaympäristöön.

Posti perustelee, että kustannuksia nostaisivat esimerkiksi ehdotetut uudet lisävelvoitteet pakkokilpailutuksesta, sähköisen tietojärjestelmän ylläpidosta ja yleispalveluvelvoitteen alueellinen eriyttäminen varhaisjakelualueiden ja haja-asutusalueiden välillä.

– Kilpailutus voi johtaa Postin henkilöstön merkittäviin irtisanomisiin, jos jakelutyö siirtyy Postin henkilöstöltä muiden hoidettavaksi, Kuusisto muistuttaa.

Lakiluonnoksessa postimerkillä varustettujen kirjeiden ja korttien yleispalvelu säilyisi viisipäiväisenä suurimmassa osassa Suomea. Postin mukaan tällaista postia oli heinä–syyskuussa neljä prosenttia kaikesta jaettavasta postista.