Näin kiinalaisraha etenee maailmalla: sijoituksia Eurooppaan, teknologiayrityksiä Suomesta

Kiinalaiset yritykset tekevät tänä vuonna ennätyksellisen paljon suoria sijoituksia muualle maailmaan. Taustalla on talouskasvun hidastuminen omassa maassa.

Kiina
suojapukuinen mies laboratoriossa
Okmeticin tehtaalla Vantaalla valmistetaan piikiekkoja. Kiinalaiset ostivat äskettäin yhtiön. Yle

Investointikohteena Suomi kiinnostaa kiinalaisia yrityksiä yhä enemmän. Myös kiinalaisten tekemät yrityskaupat Suomessa ovat lisääntyneet.

Suomen Pankilla ei ole tarkkoja tilastoja kiinalaisten suorista sijoituksista Suomeen. Yhteenlaskettu summa on kuitenkin kovaa vauhtia kasvamassa.

Aivan äskettäin kiinalaiset ostivat vantaalaisen piikiekkovalmistaja Okmeticin noin 170 miljoonalla eurolla ja aiemmin tänä vuonna kokoonpano- ja testausratkaisuja kehittävän JOT Automationin. Niin ikään kiinalainen Kaidi suunnittelee Kemiin isoa biopolttoainelaitosta ja tietoliikennejätti Huawei on keskittänyt Suomeen tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Viime viikolla Tekniikka&Talous -lehti kertoi (siirryt toiseen palveluun), että Skoda olisi myymässä Suomessa omistamansa Transtechin kiinalaisille. Asiasta oli kerrottu Railway Gazette International -nettijulkaisussa.

Euroopan investointien ennätysvuosi

Suomen Pankin mukaan Kiinan kauppaministeriön tilastoista selviää, että maasta virtaavat suorat sijoitukset ylittivät maahan tulevat sijoitukset ensimmäistä kertaa viime vuonna. Tämän vuoden tammi-syyskuussa sijoitukset ulos kasvoivat jopa 50 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Suomen Pankin Kiinaan perehtynyt ekonomisti Riikka Nuutilainen arvioi, että tästä vuodesta tulee myös Eurooppaan suuntautuvien kiinalaisinvestointien ennätysvuosi. Kiinan valtio on viime vuosina kannustanut kiinalaisfirmoja tekemään suoria sijoituksia ulkomaille muun muassa tarjoamalla edullista rahoitusta.

Toisaalta aivan viime aikoina kiihtyneen pääoman ulosvirtauksen hillitsemiseksi viranomaiset ovat tiettävästi suunnittelemassa tiukempia rajoituksia sellaisille kiinalaisinvestoinneille, jotka eivät kohdistu yrityksen omalle toimialalle. Kiinassa arvopaperisijoitukset ulkomaille ovat olleet tiukasti säänneltyjä.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Suomen Pankin mukaan eri tilastot antavan kiinalaisinvestointien suuruudesta jonkin verran erilaisen kuvan, mutta nopeasti kasvava trendi on sama kaikissa tilastoissa.

Kiinalaiset ovat investoineet viime aikoina etenkin korkean teknologian yrityksiin, jotta se pääsisi vähentämään raskaan teollisuuden tuotantoa ja kasvattamaan tuotannon jalostusastetta.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa on ruvettu syynäämään joillakin toimialoilla entistä tarkemmin kiinalaisinvestointeja. Monesti nimittäin vastaava pääsy näille toimialoille Kiinan markkinoilla on hyvin rajoitettua eurooppalaisfirmoilta.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Euroopan isot maat kiinnostavat eniten

EU-maista kiinalaissijoituksia ovat vetäneet eniten Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa. Nuutilainen sanoo, että suuret Euroopan maat nähdään Kiinasta katsottuna usein turvallisina sijoituskohteina.

Ruotsiin kiinalaiset ovat tehneet huomattavasti enemmän sijoituksia kuin Suomeen.