Turun Piha 2016 -kilpailu ratkesi – omakotitalojen sarjassa kärkisija jaettiin

Tuomaristo kiittää viihtyisiä terasseja ja huoltoalueiden sijottamista. Mukana oli 59 turkulaispihaa.

Varsinais-Suomi
Mansikkatie 93
Mansikkatie 93Pauno Narjus

Turun Piha 2016 -kilpailussa jaettiin palkintoja kuudessa kategoriassa. Lisäksi palkintolautakunta antoi kunniamainintoja lukuisille osallistujille tuttuun tapaan.

Omakotisarjan palkitut pihat

Omakotisarjassa ensimmäinen palkinto jaettiin kahden pihan kesken.

Pääskyvuoriseuran ehdottama piha oli toinen palkituista. Raati mainitsee, että Laukkavuorenkadulla sijaitseva piha on tasapainoinen ja kauniisti hoidettu kokonaisuus.

– Villiviini kätkee autotallin ja kekseliäs havurajaus, yhteinen naapurin kanssa, suuren kompostialueen. Persoonallisuutta tuo rohkeasti keskelle pihaa, vanhojen omenapuiden väliin kauniisti rakennettu moderni ja kutsuva uusi puuterassi-oleskelualue, kerrotaan perusteluissa.

Laukkavuorentie 7
Laukkavuorentie 7Pauno Narjus

Vähä-Heikkilän Mäkitupalaisyhdistyksen ehdottama osoitteessa Purokatu 21 sijaitseva piha on toinen ensimmäisen palkinnon saaneista pihoista omakotitalojen sarjassa. Siinä on oivallettu paikan tarjoamien lähtökohtien merkitys vanhan pari-/omakotitalon pihaympäristössä.

Purokatu 21
Purokatu 21Pauno Narjus

– Matalan luonnonkivimuurin ja kauniin rehevän perennavyöhykkeen takana aukeaa, visuaalisesti kokoaan isompana, avaran oloinen yhtenäinen nurmikenttä, jonka reunoilla kasvavat paikan hengen mukaisesti männyt ja myös muu suuri puusto. Pihan aurinkoisella sivustalla ja neljän tontin yhteisessä nurkassa sijaitsevat, asemakaavan mukaisesti, kaikki huoltorakennukset, mainitaan perusteluissa.

Toinen palkinto omakotisarjassa meni Turun Asemiesomakotiyhdistyksen ehdottamalle Terhokatu 8:n pihalle. Kolmas palkinto luovutettiin Kakskertaseuran valitsemalle Töyrästie 25:n omakotitontille.

Kunniamaininnat pihakilpailun palkintolautakunta antoi osoitteissa Lylyntie 28, Itäharjunkatu 39, Pääskyvuorenkatu 21, Alitie 17 ja Tarkampujankatu 32 sijaitseville pihoille.

Kerrostalosarjan palkitut pihat

Kerrostalosarjan voittajaksi pihakilpailun palkintolautakunta valitsi uuden kohteen osoitteessa Kupittaankuja 2. Raati kiitteli, että kymmenen talon keskelle on onnistuttu luomaan uudisrakennusten hengen mukainen modernin viehättävä yhteispiha.

Kupittaankuja 2
Kupittaankuja 2Pauno Narjus

– Korkeiden rakennusten tarvitsemille suuriksi kasvaville maanvaraisille puillekin on löydetty omat paikkansa nurmialueella. Esimerkillinen kohde uudisrakentamisesta, jossa on panostettu rakennusten ja pihaympäristön onnistuneeseen yhteensovittamiseen jo alkuvaiheessa, kerrotaan perusteluissa.

Toinen palkinto meni Runosmäkiseuran ehdottamalle Stoltinkatu 5:n pihalle, ja kolmannen palkinnon sai osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 16 sijaitseva Asukasyhdistys Kerttulin esittämä piha.

Kunniamainintoja saivat pihat osoitteissa Maununtyttärenkatu 33 ja Puutarhakatu 17.

Rivitalo- ja pientalosarjan palkitut pihat

Rivitalo- ja pientalosarjassa voittajaksi selvisi osoitteessa Mestarinkatu 16 sijaitseva piha. Se oli Martinrantaseuran ehdotus. Raadin mukaan se tarjoaa kauniin mukulakivikadun varrella suorastaan ylellistä kaupunkiasumista. Tontilla on tarpeeksi omaa tilaa ja rauhaa, mutta samalla vahvaa yhteisöllisyyttä.

Mestarinkatu 16 B
Mestarinkatu 8Pauno Narjus

– Autojen tilat ovat kadun puolen autotalleissa ja talon toisen puolen privaatilla pihalla on kaunis yhteinen vehreän kasvillisuuden alue. Hyvin hoidetun yhteisen viheralueen taustalla sijaitsee vielä paikan helmi: yhteinen vanha pihasauna joka lämpiää ympäri vuoden, mainitaan perusteluissa.

Toinen palkinto luovutettiin Varissuoseuran ehdokkaalle osoitteessa Napaturunkatu 4. Kolmas palkinto jaettiin kahden pihan kesken. Molemmat olivat Portsan yhdistyksen ehdokkaita – osoitteissa Rauhankatu 31 ja Puutarhakatu 32.

Kunniamaininnan sai Pääskyvuoriseuran ehdokas osoitteessa Pääskynlento 16.

Yrityspihojen ja julkisten toimijoiden sarjan palkitut pihat

Ruusukorttelin Palvelukeskuksen piha voitti julkisten pihojen sarjan Piha 2016 -kilpailussa. Palkintolautakunta kiitteli kaunista, avaraa ja puistomaista pihaympäristöä. Myös yksityiskohtiin oli kiinnitetty huomiota. Ehdotus palkittavasta pihasta tuli Keskikaupunkiseura Toispual jokke -nimiseltä yhdistykseltä.

Ruusukortteli
RuusukortteliPauno Narjus

– Viihtyisää, hyvin hoidettua ympäristöä on ehostettu hiljattain entisestään, lisäämällä pihalle uusia kuntoiluvälineitä asukkaiden aktiiviseen käyttöön. Tunnelma ja ympäristön viihtyisyys ja valoisuus saattaa tosin harmillisesti vaarantua korttelin mahdollisen korkean uudisrakentamisen myötä, pohditaan perusteluissa.

Toisen ja kolmannen palkinnon saivat saman seuran ehdotukset Park Hotelin piha ja Apteekkimuseon piha. Kunniamaininnat raati jakoi Kakskertaseuran Brinkhallin kartanolle ja Martinrantaseuran Pihlajakodille.

Loma-asuntosarjassa palkittiin ainoa ehdokas

Tällä kerralla pihakilpailuun tuli vain yksi ehdokas loma-asuntojen sarjassa. Kakskertaseura esitti palkintoa Kolkanmetsäntiellä sijaitsevalle pihalle. Kohde on 1950-luvun mökki Kakskerranjärven rannalla. Omistaja on raadin mielestä vaalinut mökin ja ympäristön henkeä kauniisti.

Kolkanmetsäntie
KolkanmetsäntiePauno Narjus

– Metsäisen ja komean kallioisen palstan pihaympäristö on säilytetty lähes luonnontilaisena, vain kulkuyhteyksiä on muokattu kiviportain ja kaitein. Kalliot ovat vuodenajasta riippuen joko täysin sammalpeitteisiä tai osin nurmen sävyttämiä. Paikasta henkii ”menneen ajan” tunnelma ja omistajan suuri rakkaus tähän kesäkotiin, kiitellään perusteluissa.

Siirtolapuutarhasarjan palkitut

Siirtolapuutarhojen sarjassa pihakilpailun palkintolautakunta myönsi ensimmäisen palkinnon Peltolan Siirtolapuutarhayhdistyksen ehdokkaalle, joka sijaitsee osoitteessa Mansikkatie 93. Raadin mielestä palsta on häkellyttävä ja kaikkea, mitä hyvältä pihaympäristöltä voi odottaa.

– Tämä omistajalleen ympärivuotinen työmaa ja intohimo tarjoaa monia kekseliäitä ratkaisuja viihtymiseen, mutta myös sopivasti siirtolapuutarha- hengessä kotitarveviljelyä. Eksotiikkaa tuo banaanipuu, mainitaan perusteluissa.

Toinen palkinto annettiin Hirvensaloseuran ehdokkaalle, joka sijaitsee Illoisten siirtolapuutarhassa osoitteessa Paprikakujanne 9. Kolmas palkinto sija meni osoitteeseen Pionitie 148 Peltola siirtolapuutarhaan.

Kunniamaininnat pihakilpailun palkintolautakunta antoi Kupittaan kahdelle siirtolapuutarhapalstalle. Turun Asemiesomakotiyhdistys oli ehdottanut tunnustuksia palstoille 21 ja 24.