1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiipuvia keskustoja ja pannukakkukaupunkeja? Kauppojen lipuminen laita-alueille halutaan pysäyttää

Muun muassa kävelykatujen ja korkeiden rakennusten uskotaan lisäävän keskustojen vetovoimaa. Tavaratalo Tokmanni vuorostaan houkutteli asiakkaita Oulun keskustan liikkeeseen ilmaisin ämpärein.

talous
Tokmanni avasi Oulussa uuden myymälän vanhoihin Anttilan tiloihin 8.12.2016.
Tokmannin avajaiset Oulussa keräsivät muutamia satoja asiakkaita heti ovien avaamisen aikaan. Ilmaisia ämpäreitä oli varattu puolelle tuhannelle ensimmäiselle.

OuluTavaratalojen vanavedessä kaupunkien keskustojen pölyjä ovat viime vuosina karistaneet myös yhä useammat erikoisliikkeet. Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovinen kaipaisi kuitenkin Oulunkin keskustaan uusia erikoisliikkeitä.

Hän myöntää, että kaupan rakennemuutos aiheuttaa haasteita erikoisliikkeille.

– Erikoiskauppojen haaste on nimenomaan verkkokauppa, Tuovinen pohtii.

Keskustoilla suuret haasteet

Kaupan rakennemuutoksen lisäksi keskusta-alueilla on myös roppa kaupalla muita haasteita. Sinne kaivattaisiin uusia asukkaita, erilaisia tapahtumia ja oleskelutiloja.

Keskustojen aseman heikkeneminen on kuitenkin jatkunut jo pitkään eikä kehitys toiveista huolimatta ole ympäristöministeriön kokoaminen seurantatietojen perusteella päättymässä.

Vaikka Oulun keskustaankin tulisi lisää väkeä, niin keskustan suhteellinen asema heikkenee ja heikkenee

Mari Vaattovaara

Samoilla linjoilla on myös kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara Helsingin yliopistosta.

– Jos ajattelee vaikka Oulun seutuakin niin ympäristökunnat, jotka toki nyt ovat osa Oulua, ovat olleet Suomen nopeimmin kasvaneita keskuksia jo viimeiset 30 vuotta.

– Sehän tarkoittaa sitä, että, vaikka Oulun keskustaankin tulisi lisää väkeä, niin keskustan suhteellinen asema heikkenee ja heikkenee, pohtii Oulussa aikanaan opiskellut Vaattovaara.

"Pannukakkukaupunki" historiaan

Keskustoja yritetään monessa kaupungissa uudistaa. Niihin suunnitellaan kävelykatuja, luodaan oleskelutiloja ja tapahtumia.

Esimerkiksi Tampereella pistetään vanha rautatien hallitsema keskusta-alue uusiksi ja Oulussa kivettiin vanha kävelykatu rotuaari uudelleen ja asennettiin samalla kivetyksen alle lämmitys.

Uskon, että ihmiset ovat muuttamassa myös takaisin keskustaan ja keskustoissa palveluita tarvitaan jatkossa entistä enemmän

Heikki Väänänen

Myös pysäköintipaikkojen tuominen keskustaan on monen kaupungin yritys vetää ostovoimaa keskustaan. Oulussa louhittiin parkkipaikat keskustan alle kallioon.

Keskustoja yritetään elävöittää myös rakentamalla ylöspäin. Ideana on, että saadaan asutettua entistä pienemmälle alueelle entistä enemmän ihmisiä.

Levälleen kasvanut pientalovaltainen ”pannukakkukaupunki” Oulukin yrittää koota ihmisiä keskustaan ja sen tuntumaan rakentamalla uusia kerrostaloalueita ja korottamalla kaupunkikuvaa entistä korkeammilla taloilla.

Kehittämistoimet alkavat purra ...ehkä

Vaikka keskustojen suhteellinen asema verrattuna laitakaupunkien kauppakeskuksiin heikkenisikin, on keskustojen elvyttämisellä saatu sentään tuloksiakin. Ainakin joitakin merkkejä keskustojen elpymisestä on jo nähty.

Keskustan pysäköintiluola Kivisydän on lisännyt toimistotilakysyntää Oulun keskustassa

Jari Tuovinen

– Keskustan pysäköintiluola Kivisydän on lisännyt toimistotilakysyntää Oulun keskustassa ja sehän tarkoittaa päivittäin myös lisää asiakkaita, huomauttaa kauppakamarin Jari Tuovinen.

Eivätkä kaikki kauppiaatkaan sentään suuntaa vain keskustoista poispäin. Esimerkiksi pääosin keskustojen ulkopuolella toimiva kodintavarataloketju Tokmanni vilkuilee jo keskustojenkin suuntaan.

Tuoreimpana keskustakohteena avattiin Oulussa uusi myymälä vanhoihin Anttilan tiloihin.

– Uskon, että näitä tulee jatkossa lisää, sanoo Tokmannin toimitusjohtaja Heikki Väänänen, joka luottaa siihen, etteivät kaupunkien keskustat suinkaan pelkästään näivety.

– Uskon, että ihmiset ovat muuttamassa myös takaisin keskustaan ja keskustoissa palveluita tarvitaan jatkossa entistä enemmän, sanoo Väänänen.

Lue seuraavaksi