1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomussalmi

Joogaohjaaja haaveilee työstä Hossassa: "Haen vielä sopivaa saunaa"

Suomussalmen Hossan majoitus- ja ohjelmapalvelut hoidetaan tällä hetkellä 15 yrityksen voimin. Joogaopettaja aikoo viedä saunajoogan tulevaan kansallispuistoon.

Suomussalmi
Pihasauna sisältä
Arkistokuva.Esa Huuhko / Yle

Hossan retkeilyalueella on käynyt vuosittain 50 000 vierasta. Valinta kansallispuistoksi on alkanut näkyä kävijämäärissä jo tänä vuonna, nyt Hossassa onkin kiire varautua yhä suurempiin kävijämääriin kaikkien palveluiden osalta.

Jos kaikki osuu kohdalleen, ensi kesänä avattavan Hossan kansallispuiston maisemissa harrastetaan myös joogaa. Joogaopettaja Saija Taivalmäki Joogataipale-yrityksestä haluaisi rantauttaa Hossaan myös lisensoidun, saunassa harjoitettavan joogan eli Saunayogan.

– 50-asteisessa saunassa puolen tunnin aikana suoritettavat venyttävät ja vahvistavat liikkeet sopisivat mainiosti jatkeeksi päivän luonnossa retkeilylle ja patikoinninille. Haen vielä sopivaa saunaa tähän tarkoitukseen.

Nainen joogaa saunassa.
Yle

Pelkästään saunassa ei joogaa Hossassa harrasteta, Taivalmäki korostaa. Tarkoitus on myös viedä kurssilaisia luontoon. Taivalmäki kävi jo viime kesänä pitämässä koeluontoisen joogakurssin Hossassa.

– Palaute 14-henkiseltä ryhmältä oli niin hyvä, että toivon tilojen järjestyvän alueelta uusia kursseja varten.

Kotimaisemat houkuttavat

Taivalmäki ei joudu selvittämään joogan mahdollisuuksia yksin, vaan hän osallistuu Suomussalmen kunnan, Metsähallituksen ja yrittäjien Kansallispuistoksi Hossan hengessä -hankkeen työpajoihin, joissa haetaan tulevaisuuden palveluita matkailualueelle.

Olen retkeillyt täällä lapsesta lähtien. Maailmalta löysin joogan, ja minua kiehtoo ajatus, että voisin viedä ihmisiä Hossaan hiljentymään itsensä, luonnon ja joogan äärelle.

Saija Taivalmäki

Saija Taivalmäki on kotoisin Suomussalmelta, joten ajatus joogasta Hossassa on tavallaan kuin kotiinpaluuta.

– Tämä on minulle tärkeä paikka, olen retkeillyt täällä lapsesta lähtien. Maailmalta löysin joogan, ja minua kiehtoo ajatus, että voisin viedä ihmisiä Hossaan hiljentymään itsensä, luonnon ja joogan äärelle.

Mutta jos sauna löytyy, niin kenelle joogaaminen saunassa sopii? Ulkolaiselle luontoturistille, joka ei ole saunaa ennen nähnytkään vai suomalaisille, joille 50-asteinen sauna on jääkaappi?

– Jooga saunassa on Suomessa vielä uusi juttu, mutta ulkomailla sitä harjoitetaan laajemmin. Kyllä se on jokaiselle.

Lue seuraavaksi