1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Bussireitti Vuokatista Pietariin sai aloitusluvan – "Venäjän matkailu on nostanut päätään kuin tilauksesta"

Lupa liikennöintiin napsahti neljän vuoden odottelun jälkeen juuri, kun venäläisten matkailijoiden virta Suomeen on voimistumassa. Bussilla pääsee Kainuusta Savon kautta Pietariin neljä kertaa viikossa.

Kuopio
Linja-auto, joka on menossa Pietariin.
Mari Karjalainen / Yle

Iisalmelainen bussikonserni M. Niskanen avaa uuden bussireitin Vuokatista Pietariin tänään. Reitti kulkee Vuokatista Iisalmen, Kuopion, Savonlinnan ja Imatran kautta Pietariin neljä kertaa viikossa.

Lupa bussireitin ajoon järjestyi reilussa neljässä vuodessa. Lupahakemuksen ollessa kesken ruplan kurssin romahti ja venäläisten matkustusinto hiipui merkittävästi. Toimitusjohtaja Mika Niskanen ehti jo hiukan huolestua tilanteesta.

Nyt Venäjän matkailu näyttää piristymisen merkkejä, joten lupa napsahti M. Niskasen kannalta hyvään aikaan.

– Venäjän matkailu on nostanut päätään kuin tilauksesta, sanoo toimitusjohtaja Mika Niskanen.

Yhtiö laittoi lupahakemuksen Venäjän viranomaisille vuoden 2012 helmikuussa. Venäläisiltä lupa saatiin noin vuosi sitten. Tämä jälkeen M. Niskanen haki lupaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta, minkä jälkeen saatu lupa täytyi vielä tarkastuttaa Venäjän viranomaisilla.

– Kun matkailu meni pohjalukemiin, kyllä siinä kaikenlaisia ajatuksia oli. Mutta toisaalta silloin ei ollut lupaakaan, joten tilannetta ei tarvinnut harmitella, muistelee toimitusjohtaja Mika Niskanen ruplan kurssin pohjalukemia.

Venäläisten lomailijoiden toivotaan palaavan lomille Suomeen

Bussiyritys lataa eniten odotuksia venäläisiin matkailijoihin. Heidän odotetaan tulevan matkatoimistojen järjestämille lomille laskettelukeskuksiin ja kylpylöihin talvikaudella. Sen sijaan suomalaisia turisteja Pietari houkuttelee enemmän kesäaikaan.

Ensimmäisille päiville ja viikoille on vähän varauksia, mutta joulun ja uudenvuoden loma-aikaan matkustajamäärien uskotaan nousevan.

– Uudenvuoden seutu ajellaan varmaan kohtuullisen isoilla kuormilla. Näkymät ovat positiiviset, kertoo toimitusjohtaja Mika Niskanen.

Reittiä on tarkoitus ajaa läpi vuoden.

Lue seuraavaksi