Biologian opettaja löysi uuden ludelajin kartanon kuusiaidasta

Savonlinnalainen Arto Muinonen on löytänyt omasta kaupungistaan 300 erilaista ludelajia. Mikkelistä hän löysi yhden kokonaan uuden lajin.

luteet
Lude.
Uusi ludelaji, jonka Arto Muinonen löysi Tertin kartanon kuusiaidasta.Arto Muinonen

Biologian ja maantiedon lehtori Arto Muinonen on harrastanut luteiden tutkimista jo kymmenkunta vuotta. Hänen tavoitteenaan on löytää uusia ludelajeja ja laajentaa tietämystä siitä, missä eri ludelajeja tavataan.

Suomesta on tähän mennessä löydetty runsaat 500 ludelajia. Savonlinnan keskustan alueella Muinonen on tavannut näistä 300 lajia. Luteet viihtyvät hyvin erilaisissakin elinympäristöissä, mutta hyvänä esimerkkinä Muinonen mainitsee kaupungin vanhan raviradan, joka on kesällä avoin ja paahteinen paikka.

Kesä onkin luteiden ja ludetutkijan sesonkiaikaa. Muinonen tosin ahkeroi näytteitä ottamassa vielä myöhään syksylläkin.

– On monta [lude]lajia, joita tavataan aikuisina vain kesäaikaan, mutta osa lajeista talvehtii aikuisina, ja niitä voi etsiä niin kauan, kuin lunta ei ole maassa, kertoo Muinonen.

Syksyn kohmettamat luteet heräävät, kun ne viedään lämpimiin sisätiloihin. Muinonen tutkii maa-aineksesta seulomiaan näytteitä mikroskoopilla.

Talvella ei pääse enää näytteenottoon, mutta silloin on aikaa käydä läpi vuoden aikana tehdyt havainnot, ja harrastaa välillä jotain muutakin.

Ludeharrastaja Arto Muinonen.
Biologian ja maantiedon lehtori Arto Muinonen on harrastanut luteiden tutkimista kymmenkunta vuotta.Adam Bellgrau / Yle

Uuden lajin löytyminen oli puhdasta sattumaa

Ludeharrastaja Arto Muinosen paras saavutus on tähän mennessä se, että hän on löytänyt yhden kokonaan uuden ludelajin. Lude löytyi ihan sattumalta mikkeliläisestä kuusiaidasta.

– Tertin kartanon pihassa ihan turistikäynnillä päätin kokeilla, että mitä kuusiaidasta tulee. Tämmöinen ihmeellisyys löytyi, ja se on se suurin helmi.

Löytöpaikka ei ole enää salaisuus, koska sittemmin Muinonen on löytänyt samaa lajia myös Savonlinnasta. Jatkossa hän toivoo löytävänsä Savonlinnan alueelta yhä uusia ludelajeja.

– Päämäärä on harrastaa näitä ja tuottaa itselle sitä kautta mielihyvää. Mutta tässä samalla kertyy tietoa meidän ympäröivästä maailmasta, ja se on omasta mielestäni ainakin merkityksellistä, sanoo Arto Muinonen.