Miten autetaan loukkaantunutta joutsenta? Jätesäkistä syntyy pakkopaita

Loukkaantuneista joutsenista on tullut runsaasti yhteydenottoja Heinolan lintutarhalle. Lintutarha neuvoo pukemaan joutsenelle jätesäkistä tehdyn pakkopaidan.

Joutsen pakkopaidassa
Loukkaantuneista joutsenista on tullut runsaasti yhteydenottoja Heinolan lintutarhalle tänä talvena. Lintutarhalta neuvotaan pukemaan joutsenelle pakkopaita, jotta sen saa kuljetettua hoitoon helpommin.

Joutsenet ovat yhä yleisempi näky ympäri Suomea. Joutsenkannan kasvun myötä myös loukkaantuneiden lintujen määrä on lisääntynyt.

– Joutsenista on tullut yli 40 yhteydenottoja tänä talvena. Siipirikkoinen joutsen on niin näkyvä tapaus, että se tulee helposti huomatuksi esimerkiksi mökkirannassa, Heinolan lintutarhan isäntä Olli Vuori kertoo.

Siipirikkoista tai muuten loukkaantunutta joutsenta pitää auttaa. Yleinen vastuu loukkaantuneiden eläinten auttamisesta on säädetty myös eläinsuojelulaissa.

Suurikokoisen, loukkaantuneen joutsenen auttaminen ei kuitenkaan ole mikään helppo tehtävä.

– Se on iso ja voimakas lintu, joka voi käyttäytyä hyvinkin aggressiivisesti, Vuori toteaa.

Pahvilaatikot katosivat putkitelkkareiden myötä

Vielä muutama vuosi sitten loukkaantuneita joutsenia kuljetettiin eläinlääkäreihin tai lintuhoitoloihin suurikokoisissa pahvilaatikoissa.

Joutsenia on enemmän kuin isoja pahvilaatikoita maailmassa.

Olli Vuori

Heinolan lintutarhalla on kuitenkin pantu merkille, että suuret pahvilaatikot, joihin joutsenet mahtuvat, ovat likimain kadonneet.

– Tilanne taitaa olla niin, että joutsenia on enemmän kuin isoja pahvilaatikoita maailmassa. Televisioista on tullut littanoita, joten enää ei ole pahvilaatikoita, Vuori summaa.

Pakkopaita jätesäkistä

Hyvä tapa loukkaantuneen joutsenen auttamiseen on Vuoren mukaan pukea linnulle jätesäkistä tehty pakkopaita.

Kaveri rauhoittuu aika äkkiä, kun sille saa pakkopaidan päälle.

Olli Vuori

– Jätesäkistä leikataan kulma pois. Sen jälkeen säkki pujotetaan joutsenen kaulasta läpi. Silloin sen pystyy kuljettamaan helposti esimerkiksi henkilöauton peräkontissa.

Joutsenpaketista saa vielä tukevamman, kun laittaa jätesäkin ympärille muutaman kierroksen teippiä.

– Kaveri rauhoittuu aika äkkiä, kun sille saa pakkopaidan päälle.