1. yle.fi
  2. Uutiset

Vankien olot Suomessa huolettavat YK:n komiteaa: Käsirautoja ja etälamauttimia käytetään liikaa

Suomelta odotetaan vastauksia kidutuksen vastaisen komitean suosituksiin vuoden kuluttua.

Kotimaan uutiset
Poliisi esittelee käsirautoja.
Kati Rantala / Yle

YK:n alainen kidutuksen vastainen komitea on huolissaan muun muassa tutkintavankien pidätysajoista sekä käsirautojen ja etälamauttimien käytöstä Suomessa.

Komitean mielestä tutkintavankeja pidetään usein liian pitkään poliisin tiloissa. Näissä ei ole riittävästi mahdollisuuksia ulkoiluun ja muuhun mielekkääseen tekemiseen, komitea tulkitsee.

Käsirautoja katsotaan käytettävän Suomessa rutiininomaisesti vankikuljetuksissa. Sen sijaan niihin pitäisi turvautua vain tarpeen mukaan, toteaa komitea.

Etälamauttimien osalta komitea on huolissaan siitä, että niitä on käytetty poliisiasemien kaltaisissa suljetuissa tiloissa useita kertoja. Komitean mukaan etälamauttimiin tulisi turvautua vain äärimmäisissä tilanteissa, joihin liittyy vakavia uhkia.

Lisäksi komitea toistaa huolensa vessattomista paljuselleistä ja kidutusrikoksen syyteoikeuden vanhentumisesta 20 vuodessa.

Kiitosta Suomi saa muun muassa useiden kv. ihmisoikeussopimusten hyväksymisestä ja eduskunnan oikeusasiamiehen asettamisesta kidutuksen vastaiseksi kansalliseksi valvojaksi.

YK:n kidutuksen vastainen komitea julkisti päätelmänsä keskiviikkona Genevessä tutkittuaan Suomen määräaikaisraportin. Suomelta odotetaan vastausta komitean suosituksiin vuoden kuluttua, ja seuraavan määräaikaisraportin vuoro on vuonna 2020.

Päätelmät voi lukea kokonaisuudessaan ulkoministeriön verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi