1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnonkivet

Raatteen tie koruina mukana Linnan juhlissa: "Kivestä voi tehdä lähes mitä vain"

Paltamolainen kivipaja Rockers aloitti kolme kuukautta sitten, mutta teoksia on nähty jo SLUSHissa ja Linnan juhlissa. Korut viimeistelivät linnan toiseksi parhaiten pukeutuneen asun.

Linnan juhlissa olleiden korujen kiviosa on ainoastaan 0,5 millimetriä paksu. Kuva: Sara Vaskivuo

Kainuulainen kiviosaaminen on ollut näkyvästi esillä suurissa tapahtumassa viime viikkojen aikana. Paltamon Mieslahteen perustettu Rockers-paja aloitti vasta kolme kuukautta sitten, eikä yrityksen nettisivuja ole vielä edes avattu.

Pajan tuotoksia nähtiin ensin kansainvälisessä teknologia- ja kasvuyritystapahtumassa SLUSHissa.

Tapahtumaan etsittiin ensin kivikoristeita, jotka tilattiin myös Kainuusta. Sen jälkeen järjestäjät löysivät Rockersin ja tilasivat myös pokaalit kainuulaisesta kivestä.

Tavoitteena oli saada luonnonkiveä pokaaliksi, sillä se sopi SLUSHin mystiikka-teemaan.

SLUSH-tapahtuman palkinnot tehtiin Kainuussa. Palkinnossa on yhdistettykiveä ja lasia. Kuva: Sara Vaskivuo

Sen jälkeen SLUSHin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kivimäen puoliso Ilona Shagimardanova teki yritykseltä mittatilauksen, jonka tulokset nähtiin Linnan juhlissa. Myöhemmin Shagimardova äänestettiin linnan toiseksi parhaiten pukeutuneeksi heti poptähti Robinin jälkeen. Kun Shagimardanova soitti ja teki tilauksen, pienen perheyrityksen perustaja Sara Vaskivuo oli aivan innoissaan.

– Sanoimme, että teemme vaikka päällämme seisoen sinulle korut. Pikapikaahan ne tehtiin, mutta yhteistyöllä onnistuimme.

Rockers-pajan Sara Vaskivuo kertoo, että korvakorujen luonnonkivi on Absolute Black -diabaasia, joka on symbolisesti louhittu Raatteen tieltä, missä suuria itsenäisyystaisteluja käytiin toisen maailmansodan aikaan. Vaskivuo sanoo, että korun kiviosat tehtiin tarkkaan mittatilaustyönä. Myös hopeaosat teki paikallinen yrittäjä.

Haastava muotoilu

Ilona Shagimardanova oli kertonut tarkkaan millaiset korut haluaa.

– Kiviosa koruissa on ainoastaan 0,5 millimetriä paksu, eli se on suunnilleen kartongin ohut. Se oli kaikkein vaativin osuus siinä, että saatiin pitkä ja ohut siitä kivestä. Onneksi onnistuimme. Halusimme näyttää, että kivestä voi tehdä lähes mitä vain, Vaskivuo sanoo.

Rockers-paja on perustettu vasta kolme kuukautta sitten, joten näkyvyys suurissa tilaisuuksissa tuli pienelle kivipajalle kuin lottovoittona. Vaskivuo sanoo, että se oli heille hyvä ponnahduslauta.

– Se oli meille todella kova yllätys! Olen vieläkin sanaton siitä, että Ilonan asukokonaisuus oli naisten parhaimmistoa Linnan juhlissa. Oli ihanaa avata puhelin aamulla ja lukea uutisia, kun huomasin, että Ilonan puku oli valittu toiseksi hienoimmaksi. Todella hieno juttu, että saimme korut perille, Vaskivuo sanoo.

Ilona Shagimardanova valittiin yhdeksi Linnan juhlien parhaiten pukeutuneeksi. Korut viimeistelivät asun. Kuva: Yle

Korvakorut tehtiin kokonaan Kainuussa. Vaskivuo kertoo, että niiden matka linnaan ei ollut helpoimmasta päästä. Korut valmistuivat vasta viime hilkulla sunnuntai-iltana vain paria päivää ennen juhlia. Koska posti ei kulkenut, korvakorut matkasivat kansanedustaja Eero Suutarin kyydissä kohti Helsinkiä.

Nyt Rockers-pajan tarkoituksena on avata nettisivut ja verkkokauppa. Rockers haluaa ennen kaikkea nostaa luonnonkiven imagoa. Yrityksen tarkoituksena on tehdä kaikenlaista mittatilaustöistä koruihin ja sisustuselementteihin. Rockers osallistuu myös Suomi 100 -juhlavuoteen suunnittelemalla juhlakorun Raatteen tien kivestä. Korun suunnittelu pidetään tosin edelleen salassa.

Kainuulainen kivi kiinnostaa myös ulkomailla

Kivipajatoiminta on lähtenyt tänä vuonna nousuun Paltamossa. Toinen yrittäjä on aloittanut nuummiitti-kivilajin hyödyntämisen.

Paltamon kehitysjohtaja Anu Tervonen kertoi taannoin, että nuummiitti-kivi voi olla jopa kultaakin arvokkampaa, sillä nuummiitilla uskotaan olevan parantavia vaikutuksia esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Nuummiitti on hiottuna kirkasta kuin peili. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle

– Arvoltaan Paltamosta löytyvä kivi on jopa kullan arvoista ja arvokkaampaakin. Suomessa on myös muita korukivilajikkeita ja tietysti markkinat määrittelevät hinnan, jonka ostaja on valmis maksamaan uudesta tuotteesta. Siinähän me olemme mielenkiintoisella alueella, että meillä on ametistikaivoksia ja esiintymiä Lapissa sekä muuallakin Suomessa, Tervonen kertoi Ylelle elokuun lopulla.