Jo toinen rikosilmoitus hylätyistä posteista – töölöläistalon postit löytyivät junasta, osa kirjeistä avattuna

Asiakas sai tiedon posteistaan löytötavaratoimistosta. Sekä asiakas että Posti tekevät tapauksesta rikosilmoituksen.

posti
Postinippuja maassa.
Nämä postikimput löytyivät Lauttasaaresta kadun varresta lokakuussa.Pirkko Hiort af Ornäs

Helsingin Taka-Töölössä asuva Maija Soini-Ruohonen sai erikoisen ilmoituksen maanantaina 5.12. Löytötavarapalvelusta.

– Sieltä ilmoitettiin, että heillä on minulta kadonnutta omaisuutta. Minä ajattelin, että mitä ihmettä, en ole huomannut, että mitä minulta olisi mitään kadonnut. Olen aika huolellinen tavaroiden suhteen ja kukkaro ja puhelin oli tallella.

Soini-Ruohonen meni kuitenkin löytötavaratoimistoon. Vastaanotossa työntekijä kertoi, että kyseessä oli kirjeitä ja lehtiä, jotka oli löydetty junasta.

– Sanoin, että kuulostaapa oudolta: enhän edes käytä junaa ikinä.

Kun työntekijä sitten haki nipun, kävi ilmi, että nipussa oli koko Soini-Ruohosen asuintalon rapun postit.

– Talossa on kuusi kerrosta ja siinä oli ainakin yhdeksän asunnon postit. Osa niistä oli avattu. Muun muassa Valitut Palat -kirjan kirjekuori, SOS-lapsikylän ja DNA:n kirjekuori oli revitty auki, mutta sitten taas mieheni pankista tullutta kirjekuorta ei ollut avattu, Soini-Ruohonen hämmästelee.

Töölöläisten luotto Postiin mennyttä

Kävi ilmi, että VR oli toimittanut perjantaina postinipun löytötavaratoimistoon ja koska rouvan kirjeet olivat päällimmäisenä, hänelle ilmoitettiin kadonneesta omaisuudesta.

Soini-Ruohonen jakoi postit hämmentyneille naapureilleen. Naapurustoa huolettaa nyt, onko heidän kirjesalaisuuttaan rikottu.

– Naapureiden kanssa olemme pohtineet sitä, että onkohan matkan varrelle kadonnut muitakin tärkeitä posteja ja kuka on avannut kirjeitä.

Soini-Ruohonen oli niin ihmeissään, että hän ei huomannut kysyä, mistä junasta ja milloin postit olivat löytyneet. Hän teki heti sähköisen rikosilmoituksen asiasta.

Postit Töölön alueella on jaettu asukkaiden mukaan muutenkin "miten sattuu" ja myös Soini-Ruohosen luottamus postinjakamiseen on horjunut jo siinä määrin, että hän harkitsee oman postilokeron hankkimista.

– Ihmiset ovat kertoneet, että päiväpostia on jaettu viikonloppuna ja yöllä ja sitä tulee ihan miten sattuu. Meille tulee hyvin usein jonkun muun postia, ja joudumme tosi usein palauttamaan jonkun naapurin kirjeen. Olen jo harkinnut, että hankkisin oman postilokeron postista ja hakisin sieltä sitten postini.

"Emme voi sulkea rikosta pois"

Postissa ollaan tietoisia junasta löytyneistä töölöläistalon posteista. Myös Posti aikoo tehdä tapauksesta rikosilmoituksen. Postista kerrotaan, että se ei ole onnistunut vielä selvittämään, mistä postit ovat junaan ilmaantuneet ja kuka ne on sinne jättänyt.

– Töölöläistalon tapaus on vähän samanlainen keissi kuin Lauttasaaressa sattui. Eli siinä tällainen postikimppu on löytynyt junasta. Me olemme jo ehtineet selvittää asiaa, mutta emme ole löytäneet mitään syytä tapahtuneelle, kertoo Uudenmaan alueyksikön päällikkö Eikka Urpilainen.

Lokakuussa Helsingin Lauttasaaressa löytyi satojen asiakkaiden postit lojumassa maassa. Posti on tehnyt myös Lauttasaaren tapauksesta rikosilmoituksen, mutta asia on vieläkin selvittämättä.

Urpilaisen mukaan Lauttasaaren tapauksen jälkeen posti on vaihtanut esimerkiksi kimppulaatikoiden lukkoja.

– Postia ei saa koskaan jättää valvomatta niitä tai ne pitää säilyttää lukitussa kaapissa. Tässäkään tapauksessa me emme voi sulkea pois sitä, että joku on rikollisella menettelyllä päässyt postiin käsiksi.

Posti: Kaikki postinkantajat noudattavat postilakia

Posti ei siis toistaiseksi tiedä mistä junasta löytyneet postit ovat peräisin. Voiko kyse olla postinkantajien huolimattomuudesta tai välinpitämättömyydestä?

– Kyllä meillä jokainen työntekijä on yhtä tärkeä ja uskomme, että jokainen, on kyseessä sitten vuokra- tai oma työntekijä, noudattaa postilainsäädäntöä, meidän sääntöjämme ja perehdyttämistä, Urpilainen vakuuttaa.

Urpilaisen mukaan vuokratyöntekijöitä on pääkaupunkiseudulla muutama prosentti. Heitä käytetään silloin, kun jaettavaa on paljon, mutta työntekijöitä vähän eli niin sanottujen voluyymihuippujen ja esimerkiksi sairausaaltojen aikana.