1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Moskova

Sipilä ja Medvedev keskustelevat kaupasta ja Arktiksesta – Katso tiedotustilaisuus suorana n. klo 15.15 alkaen

Oulu isännöi pääministeritapaamista. Sekä Suomi että Venäjä toivovat keskinäisen kaupankäynnin elvyttämistä. Siksi etsinnässä ovat toimialat, joita pakotteet eivät kosketa.

Yle maailmalla: Moskova
Uutisvideot: Venäjän ja Suomen pääministerien tiedotustilaisuus
Uutisvideot: Venäjän ja Suomen pääministerien tiedotustilaisuus

Suomen Juha Sipilän ja Venäjän Dmitri Medvedevin pääministeritapaamisen tärkeimmät aiheet ovat kauppa- ja talouskysymykset sekä kahdenväliset suhteet.

Venäjällä presidentti hoitaa turvallisuus- ja ulkopolitiikkaa, siksi tapaamisessa vain sivutaan kansainvälisiä kysymyksiä. Sipilä tuo silti tapaamisessa esille Suomen kannan niin Ukrainan kuin Syyriankin tilanteesta.

Sekä Suomi että Venäjä haluavat löytää uusia mahdollisuuksia kauppoihin pakotteiden sallimissa rajoissa. Ensi vuosi on julistettu Venäjällä ympäristövuodeksi. Koska Suomessa on paljon tietoa ja osaamista esimerkiksi jätehuollon alalla, voi uusia kauppoja syntyä.

Pääministerin kotiseudulla

Oulu valittiin tapaamispaikaksi osin siksi, että se on lähellä pääministeri Sipilän kotipaikkakuntaa Kempelettä. Kutsuihan Dmitri Medvedev myös Sipilän entiseen kotikaupunkiinsa Pietariin tämän vuoden tammikuussa.

Tätä tärkeämpi syy on pääministerin avustajan mukaan se, että Sipilä haluaa näyttää osaavan ja ketterän kaupungin myös ulkomaalaisille.

Oulu on aikaisemminkin osoittanut kykynsä järjestää isoja kansainvälisiä tapahtumia. Tiedettiin siis, että siellä järjestelyt sujuvat melko helposti.

Pohjoinen tapaamispaikka on myös symbolisesti tärkeä, sillä pöydällä on pohjoiseen, vaikkakin tarkemmin arktiseen alueeseen liittyviä asioita.

Arktiset asiat

Taloussuhteiden lisäksi yksi pääministeritapaamisen tärkeimmistä asioista on Arktinen neuvosto.

Suomi ottaa keväällä Yhdysvalloilta kahdeksi vuodeksi vastuulleen sen puheenjohtajuuden. Arktinen neuvosto on tähän asti ollut yhteistyöelin, jonka toimintaa eivät kylmenneet kansainväliset suhteet ole vaikeuttaneet. Sen piirissä keskustelu Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä on ollut avointa.

Toinen arktinen teema on Koillisväylän tietokaapelihanke. Se on valtava kansainvälinen hanke, joka tuskin liikahtaa tässä kokouksessa, mutta Sipilä katsonee tärkeäksi pitää sitä esillä.

Kaapeli kulkisi Pohjoisen jäämeren alitse ja toteutuessaan se yhdistäisi Euroopan ja Aasian tietoliikenteen. Tämän hankkeen tulevaisuus on epävarma niin kauan, kun Euroopan ja Venäjän välillä vallitsee nykyinen epäluulo. Lisäksi toinen tätä muistuttava kaapeliprojekti, Arctic Fibre, on jo rakenteilla läntistä reittiä Euroopasta Kanadan ja Alaskan kautta Aasiaan.

Pääministereiden yksipäiväinen tapaaminen Oulussa alkaa perjantaina puolenpäivän jälkeen.

Yle näyttää pääministerien iltapäivällä klo14.45 järjestämän yhteisen tiedotustilaisuuden suorana verkkolähetyksenä.

Lue seuraavaksi