Sormi suussa, mikä kirja lahjaksi? Tässä vinkit

Kirja on yhä suosittu joululahja, mutta oikean kirjan löytäminen voi olla vaikeaa runsaasta tarjonnasta.

joulu
käsi kirjan päällä
Nella Nuora / Yle

Kirja on hyvä ja helppo ratkaisu joululahjapulmiin, mutta valtavan tarjonnan edessä sormi menee helposti suuhun. Kaikki eivät arvosta kauniita lauseita, toiset taas kaihtavat dekkareita. Kokosimme ehdotuksia erityyppisille lukijoille.

Perinteisesti Finlandia-voittajat päätyvät moneen lahjakonttiin, mutta tarjolla on paljon hyvää kirjallisuutta, joka on jäänyt ilman palkintoja ja huomiota.

Himolukija, joka arvostaa hyvää kirjallisuutta:

Riitta Jalonen: Kirkkaus

Riitta Jalosen kahdestoista romaani kertoo uusiseelantilaisesta kirjailijasta Janet Framesta (1924 - 2004). Jalosen teksti on nimensä mukaisesti kirkasta ja kuvaa kauniisti kirjoittamisen tuskaa ja autuutta. Jalonen kirjoittaa uskottavasti, mutta liioittelematta Framen järkkyvästä mielenlaadusta. Janet Framen traaginen elämä on tuttu myös Jane Campionin elokuvasta Enkelin kosketus

Tommi Melender: Onnellisuudesta

Melenderin esseekokoelmassa pohditaan onnellisuutta. Miten onnesta on tullut suurta bisnestä, ja miten ylipäätään ollaan onnellisia? Melender kirjoittaa viisaasti ja jakaa valtavan lukeneisuutensa lukijalle.

Tommy Melender
WSOY

Kirjat eivät kiinnosta, mutta kirjalahja on ihan ok:

Juha Itkonen: Palatkaa perhoset

Palatkaa perhoset on jatkokertomus yli kymmenen vuoden takaiselle romaanille Anna minun rakastaa enemmän. Nyt elämän merkityksiä etsivät keski-ikään ehtineet henkilöhahmot. Moneen tasoon sommiteltu teos soljuu eteenpäin ilman suuria yllätyksiä.

Joël Dicker: Baltimoren sukuhaaran tragedia

Sveitsiläinen Joël Dicker on valloittanut maailman muutamassa vuodessa. Hänen toinen menestysromaaninsa on kirjoitettu vetävästi. Juonipaljastukset seuraavat toinen toistaan ja aikatasot limittyvät.

Joël Dickerin kirjoja on myyty yli 3 miljoonaa kappaletta.
Sveitsiläisen Joël Dickerin kirjoja on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta.Antti Lähteenmäki / Yle

Jännitys ja juonenkäänteet ovat parasta:

Marko Hautala: Kuiskaava tyttö

Marko Hautala on erikoistunut Vaasan seudun kummitustarinoihin. Myös Kuiskaavassa tytössä esiin nousee kertomus 1800-luvulla eläneestä tytöstä. Suomen Stephen Kingiksi tituleerattu Hautala osaa kirjoittaa niin, että kauhu tuntuu lukijan hikoavissa kämmenissä ja pystyyn nousevissa ihokarvoissa.

Max Seeck: Hammurabin enkelit

Max Seeck on esikoiskirjailija, joka hallitsee taitavasti vetävän trillerin lainalaisuudet. Osittain Kroatiaan sijoittuva tarina etenee vauhdilla. Markkinoinnin parissa työskentelevä Seeck tavoittaa heti ensimmäisellä kirjallaan kansainvälisen trillerin tunnelman.

Yhteiskunnallista sanomaa, kiitos:

Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet

Finlandia-ehdokkaana ollut romaani on jäänyt valitettavan vähälle huomiolle, sillä se herättää paljon ajatuksia. Episodiromaani kertoo erillisiä tarinoita ihmisistä, jotka kuitenkin punoutuvat yhteen. Surullisista ihmiskohtaloista huolimatta kirja on täynnä toivoa.

Laura Gustafsson: Korpisoturi

Laura Gustafssonin kolmas romaani kertoo suurista ja tärkeistä asioista pienen ihmisen kautta. Ajankohtainen romaani pitää sisällään paljon asiaa muun muassa ihmisen ja luonnon suhteesta. Painavista teemoista huolimatta Gustafssonin kirja on hauska.

Laura Gustafsson
Kirjailija Laura Gustafssonille luonto ja eläinten oikeudet ovat tärkeitä.Henrietta Hassinen / Yle

Jotain uutta ja tajuntaaräjäyttävää:

Johannes Ekholm: Rakkaus niinku

Kohunäytelmä Kasper Hauserin tekijätiimistä tuttu Johannes Ekholm on tehnyt mielenkiintoisen muotokokeilun. Dialogi on puheenomaista ja mukana on muun muassa chattitekstiä. Nykyaikaa tarkasti peilaava teos on koottu erilaisista palasista ja teemoista. Parasta kirjassa on se, että nykyarvot kyseenalaistetaan, mutta tilalle tuodaan myös uusia näkemyksiä.

Jan Forsström: Eurooppalaisia rakastajia

Elokuvaohjaajana ja -käsikirjoittajana tunnettu Forsström debytoi kirjailijana. Novellikokoelmassa vaihdellaan tyyliä ja tehdään muotokokeiluja. Forsström osoittautuu taitavaksi kielenkäyttäjäksi, jonka kerronta on pidäkkeetöntä. Novellikokoelmassa on mukana helmiä.