Indonesiassa valtava ilmastopäätös – jopa viisi prosenttia maapallon päästöistä loppuu

Indonesia tekee nyt selväksi, ettei öljypalmuviljelmien ja sellupuumetsiköiden laajentaminen turvesoille enää käy.

ilmasto
Palmuöljyn tuottamista varten kasvatettua palmumetsää Indonesiassa. Kuva on otettu vuonna 2013.
Viljeltyä palmyöljymetsää Indonesiassa. Kuva on otettu vuonna 2013. Indonesia on Malesian ohella maailman suurin palmuöljyn tuottaja.Bangus Indahono / EPA

Indonesian presidentti Joko Widodo hyväksyi maanantaina lain, jolla voi olla suuri merkitys maapallon ilmastolle. Uusi laki kieltää toistaiseksi kaiken toiminnan, joka voi haitata Indonesian turvesoiden luonnontilaa.

Indonesiassa on paljon turvesoita, joita yritykset ovat kuivattaneet maa- ja metsätalouden tarpeisiin. Soita on raivattu etenkin öljypalmuplantaaseiksi ja sellupuun tuotantoon.

Kuivatut suot ovat herkkiä syttymään palamaan, ja tämä onkin ollut Indonesiassa valtaisa ongelma. Joka vuosi laajat turvealueet ovat palaneet. Suometsiä on poltettu myös tarkoituksella.

Valtavat määrät hiilidioksidia

Paloista noussut savu on aiheuttanut hengitysongelmia ja keuhkosairauksia sadoille tuhansille ihmisille. Samalla ilmakehään on päässyt huikea määrä hiilidioksidia.

Palanutta metsää Indonesiassa.
Indonesiassa paloi yli kaksi miljoonaa hehtaaria metsää vuonna 2015.Bagus Indahono / EPA

YK:n ilmasto-ohjelma on arvioinut, että Indonesian turvesuopalojen osuus on jopa viisi prosenttia kaikista ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä.

Indonesian suopalot ovat olleet pahimpia kuivina vuosina, eli el Niño -sääilmiön aikoihin. Viime vuonna Indonesian palojen arvioitiin aiheuttaneen 1,5 miljardin tonnin hiilidioksidipäästöt ilmakehään, eli suunnilleen yhtä paljon kuin Japani aiheuttaa vuodessa, kertoo The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Ympäristötutkimuslaitos World Resources Instituten Indonesian-toimiston johtaja Nirarta Samadhi arvioi lehdelle, että jos Indonesian uusi laki pannaan toimeen hyvin ja se pysyy voimassa vuoteen 2030 saakka, hiilidioksidia saadaan pysymään maaperässä 5,5 - 7,8 miljardia tonnia.

– Tämä on erittäin myönteinen ja historiallinen päätös niin Indonesialle kuin myös kansainvälisille ponnisteluille ilmastonmuutoksen estämiseksi. Toimenpidekielto tuo valtavia terveyshyötyjä Indonesian kansalle, suojelee maan upeaa luontoa ja on yksi suurimmista sitoumuksista Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi, sanoo YK:n ympäristöohjelman Unepin (siirryt toiseen palveluun) johtaja Erik Solheim.

– Tämä on esimerkki sellaisesta johtamistavasta, mitä maailma tarvitsee, Solheim jatkaa.

Turvesoita on yritetty suojella ennenkin

Indonesian ympäristöministeriön edustaja kertoo uutistoimisto AFP:lle, että uuden lain tarkoitus on erityisesti selkeyttää vanhaa lainsäädäntöä.

Indonesiassa on yritetty vähentää turvesoiden kuivattamista jo noin viiden vuoden ajan, mutta yritykset ovat olleet ponnettomia. Ministeriön edustajan mukaan lakitekstiä on voinut tulkita siten, että maan raivaaminen olisi edelleen sallittua.

Uudessa laissa paitsi kielletään turvemaiden raivaaminen, myös kannustetaan kunnostamaan aikaisemmin tärveltyjä suoalueita.

Lue tästä, miten ympäristöjäjestö WWF:n asiantuntija Aleksi Heiskanen arvioi Indonesian ilmastopäätöstä.

8.12. klo 8.20 Uutista korjattu: Unep on YK:n ympäristöohjelma, ei ilmasto-ohjelma.

Lähteet: AFP, Yle