1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Angela Merkel

Analyysi: Merkelin puolue taipuu vaalipaineessa oikealle

Angela Merkel valittiin tiistaina jälleen CDU-puolueensa johtoon selvin numeroin. Liittokanslerin puhe burkakiellosta sai kokousväen innostumaan, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm.

Angela Merkel valittiin jälleen kerran CDU-puolueensa puheenjohtajaksi. Kuva: Uwe Tautenhahn

ESSEN Suomen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla otettu ryhmäkuva seitsemästä pääministeristä (siirryt toiseen palveluun) ei olisi Saksassa mahdollinen.

Maan johdon vaihtuvuus on tähän liian verkkaista. Liittokansleri Angela Merkel on ollut virassaan jo yli yksitoista vuotta. Hän, Gerhard Schröder ja Helmut Kohl ovat Saksan ainoat elossa olevat liittokanslerit.

Saksassa arvostetaan jatkuvuutta. Merkelin liittokanslerikaudella Suomessa on ollut viisi pääministeriä.

Oman puolueensa kristillisdemokraattisen CDU:n johdossa Merkel on ollut jo 16 vuotta. Tiistaina hänet valittiin jälleen puolueen puheenjohtajaksi Essenissä järjestetyssä puoluekokouksessa, samassa messuhallissa, jossa hän nousi puolueen johtoon vuonna 2000.

**Tällä kertaa Merkel sai ”vain” **89,5 prosenttiaäänistä. Edellisissä puheenjohtajavaaleissa hän sai 96,7 prosenttia äänistä.

Kaikista huonoimman tuloksen Merkel sai vuonna 2004 ennen kuin hänestä tuli liittokansleri. Silloin 88,4 prosenttia puolueväestä äänesti häntä. Mistään suuresta protestista ei siis tiistaina ollut kysymys, joskin äänestys osoitti, että soraääniä löytyy.

Päätös asettua taas ehdolle ei Merkelin mukaan ollut helppo.

Sinun on pakko, hän kertoi monen toistelleen. Merkel vetosi puheessaan puoluekokoukseen samoin sanoin:

– Teidän on pakko. Teidän on pakko. Teidän on pakko auttaa minua.

Angela Merkel sai 11-minuuttiset suosionosoituksen puheensa jälkeen. Kuva: Uwe Tautenhahn

**Puhe oli yli tunnin mittainen analyysi **Saksan ja Euroopan haasteista. Merkel lupasi pakolaistulvaan viitaten, ettevät viime vuoden loppukesän tapahtumat toistu. Puolueväki taputti kiitollisena.

Merkel myös korosti, ettei Saksaan saa syntyä rinnakkaista yhteiskuntaa, jossa Saksan lakia ei noudateta. Laki menee aina kunnian, heimosääntöjen tai sharia-lain edelle, hän vakuutti.

Puheen jälkeen Merkel sai yli kymmenen minuutin aplodit ja näytti niiden vuoksi lähes vaivaantuneelta. Eniten suosionosoituksia sai puheenkohta, jossa Merkel otti kantaa burkan tai niqabin kieltoon.

– Kasvot pitää näyttää. Kasvojen peittäminen ei ole meillä sopivaa. Se pitäisi kieltää aina, kun kielto on oikeudellisesti mahdollista, Merkel sanoi.

Saksassa näkee erittäin harvoin burkaa tai niqabia käyttäviä naisia. Tarkkoja lukuja ei löydy, mutta kyse on arvioilta muutamista sadoista naisista.

Oppositio on jo ehtinyt arvostella Merkeliä. CDU:n väkeen ajatus näytti uppoavan.

– Burkakielto oli puheen ainoa konkreettinen ehdotus. Se on mielestäni aivan oikein, Christine Arlt-Palmer sanoo.

Arlt-Palmer oli Merkelin harvoja arvostelijoita puoluekokouksessa.

– Olin odottanut poliittista puhetta, jossa olisi ollut pyrkimyksiä. Puhe oli hieno kertomus ongelmista, ja analyysi erinomainen, mutta seuraava askel puuttui. Eli se miten haluamme ratkaista näitä ongelmia.

"Teidän täytyy auttaa minua" Angela Merkel vetosi CDU:n puoluekokousväkeen Essenissä. Kuva: Uwe Tautenhahn

Pakolaispolitiikka on Arlt-Palmerin mielestäännyt oikealla raiteilla. Hänen mielestään Saksa kykenee ottamaan vastaan miljoona ihmistä.

– Minua ei haittaa, jos otamme vastaan sotapakolaisia Syyriasta. Mutta emme voi ottaa vastaan kaikkia tänne pyrkiviä köyhyyspakolaisia koko Afrikasta, Arlt-Palmer sanoo.

Merkelin lupauksella burkakiellosta CDU on pystynyt viemään Vaihtoehto Saksalle -puolueelta yhden argumentin. Kokoukseen osallistuneen Josef Holtvogtin mielestä kielto on yritys viedä vaihtoehtopuolueelta tilaa.

CDU:n linja tiukentui muutenkin puoluekokouksessa. Keskiviikkona puolue päätti täpärässä äänestyksessä kieltää kaksoiskansalaisuuden. Esimerkiksi monet nuoret saksanturkkilaiset, joilla on sekä Saksan että Turkin kansalaisuus, joutuvat päättämään, kumman passin ottavat.

Päätös on vastoin hallitusohjelmaa, josta on sovittu hallituskumppani sosiaalidemokraattien kanssa.

Lähestyvät vaalit näkyvät politiikan teossa. Yli kolmen vuoden hallitusyhteistyö kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien välillä on johtanut kompromisseihin ja keskitien hakemiseen.

Nyt painetta tulee politiikan oikealta äärilaidalta, siksi myös CDU menee oikealle.