Keski-Pohjanmaan kansanopisto pokkasi palkinnon homeopaattisella ensiavulla ja muulla huuhaalla

Humpuukikurssit menevät iloisesti sekaisin "koululääketieteen" oppien kanssa, moittii Skepsis.

tiede
Homeopaattisia lääkkeitä
Homeopaattisia lääkkeitä.Morguefile

Tieteellinen Skepsis-yhdistys on myöntänyt vuoden 2016 Huuhaa-palkinnon Keski-Pohjanmaan kansanopistolle. Palkinto annettiin näennäistieteellisten kurssien sisällyttämisestä koulutusvalikoimaan.

Muun muassa Kokkolassa, Kälviällä ja Pietarsaaressa toimiva kansanopisto tarjoaa esimerkiksi reikihoidon, Horstmann-tekniikan ja homeopaattisen ensiavun kursseja.

Skepsis ry:n mukaan monipuoliset kouluttautumismahdollisuudet ovat tärkeitä, mutta oppilaitosten opetusten pitää perustua tieteellisesti pätevään tietoon, eikä tasoa tulisi madaltaa pseudotieteellisillä opeilla.

– Varsinkin terveyden parissa työskentelevien ammattiryhmien pitää tuntea vastuunsa ihmisten hyvinvoinnista ja terveydestä ja perustaa siksi osaamisensa mahdollisimman luotettavaan ja testattuun tietoon, sanoo Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä tiedotteessa.

Kansanopistosta löytyy myös kurssi nimeltä "koululääketieteen perusteet". Skepsis huomauttaa, että koulu-etuliitteen käyttö on turhaa ja harhaanjohtavaa, koska on olemassa ainoastaan yhtä lääketiedettä: tutkimukseen pohjautuvaa lääketiedettä ei voi rinnastaa reikiin, homeopatiaan tai kiinalaiseen hoitoperinteeseen.

Skepsis korostaa palkintoperusteluissaan, ettei erityisesti julkisella rahalla tuettavien oppilaitosten tulisi antaa minkäänlaista sijaa näennäistieteen levittämiselle.

Skepsis on vuonna 1987 perustettu tieteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kriittistä ajattelua sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta. Huuhaa-palkinto myönnetään vuosittain taholle, joka on kunnostautunut pseudotieteen aseman vakiinnuttamisessa.