Viron uusi pääministeri Suomessa: Viron ulkopolitiikan linja ei muutu

Suomeen ensimmäisen ulkomaanmatkansa tehnyt pääministeri Jüri Ratas kiitti Suomea todella hyväksi naapuriksi.

Jüri Ratas
Juha Sipilä ja Jüri Ratas
Juha Sipilä ja Jüri RatasYle

Viron uusi pääministeri Jüri Ratas sanoo, että maan ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja ei muutu hänen hallituksensa aikana.

Suomeen ensimmäisen ulkomaanmatkansa tehnyt Ratas tapasi keskiviikkona Helsingissä pääministeri Juha Sipilän.

Miesten tiedotustilaisuudessa Ratas sai vastata muun muassa kysymykseen Itämeren turvallisuustilanteesta. Hän mainitsi kolme asiaa, joille hallitus voi tehdä jotain.

Ensiksikin sisäpolitiikassa täytyy pitää huolta siitä, että Viron yhteiskunta on mahdollisimman yhtenäinen. Toiseksi Viro täyttää jatkossakin velvoitteensa sotilasliitto Natolle, Ratas sanoi. Hänen mukaansa uusi hallitus esittää lisää resursseja turvallisuuspolitiikkaan.

Kolmantena Ratas mainitsi hyvien naapurisuhteiden ylläpitämisen Suomen kanssa.

Trumpin puolustusministerivalinnalle kiitosta

Venäjä-suhteiden osalta Ratas totesi, että Viro tukee EU:n yhteisiä päätöksiä. Niin kauan kuin kansainvälistä oikeutta ei noudateta, suhteet pysyvät ongelmallisina, hän sanoi.

Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi Ratas kommentoi sanomalla, että vaalit olivat demokraattiset ja Viro toivottaa uudelle presidentille onnea ja menestystä.

Myönteisenä merkkinä hän pitää sitä, että uudeksi puolustusministeriksi kaavailtu James N. Mattis tuntee Viron ja sen alueen varsin hyvin.

"Todella hyvä naapuri"

Suomea Ratas kehui todella hyväksi naapuriksi. Hän totesi, että miehitysaikana Suomi oli virolaisille portti, jonka kautta saatiin tietoa ulkomaailmasta. Tänä päivänä Suomi on Virolle edelleen tärkeä vaikkapa taloussuhteiden ja yhteistyön kautta.

Esimerkkeinä Ratas mainitsi liikenneyhteyksien kehittämisen ja it-yhteistyön.

Ratas sanoi myös olevansa iloinen siitä, että Suomella ja Virolla on yhteinen näkemys EU:n tulevasta politiikasta kuten Turkki-suhteista ja siitä, miltä EU näyttää Brexitin jälkeen. Meillä on selvästi paljon yhteisiä arvoja, hän totesi.

Myös Sipilältä Suomen ja Viron suhteet saivat kiitosta. Hänen mukaansa kertoo syvästä ystävyydestä, että Ratas teki ensimmäisen vierailunsa juuri Suomeen.