Herätys: Suomi kiinnostaa kiinalaissijoittajia, kansalaisaloite eläkeindeksistä luovutetaan ja rauhanturvaamista juhlitaan

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Joulupukki ja rauhanturvaaja.
Suomalainen joulupukki suomalaisen rauhanturvaajan seurassa.Olli Nurmi / Puolustusvoimat

Rauhanturvaaminen täyttää pyöreitä

Suomalainen rauhanturvaaminen täyttää tänään 60 vuotta. Rauhanturvaamisen kriisinhallintatehtävät ovat muuttuneet huomattavasti vaativimmiksi kuin 1950- ja 60-luvulla.

Nyt rauhanturvaajille on luvassa tunnustus, sillä he saavat veteraanistatuksen ja sen myötä kriisinhallintakortin. Kortit on (siirryt toiseen palveluun) jo lähetetty yli 30 000 ihmiselle.

Lisäksi eduskunnan käsittelyssä on sotilastapaturmalain uudistus. Rauhanturvaamisen 60-vuotisjuhlaa vietetään ympäri Suomen.

Eläkkeisiin vaaditaan palkkatasoindeksiä

Palkkatasoindeksin palauttamista eläkkeisiin vaativa kansalaisaloite luovutetaan eduskunnan puhemiehelle klo 10. Nykyisin on voimassa ns. taitettu indeksi, joka muodostuu 80 % hintojen noususta ja 20 % palkkojen noususta.

SDP:n entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen on saanut aloitteelleen lähes 85 000 kannattajaa.

Kirje postin keräyslaatikkoon.
Postilain mukaan yleispalvelukirjeet on keräiltävä ja jaettava viitenä arkipäivänä viikossa.Ismo Pekkarinen / AOP

Miten Posti turvaa joulukorttien kulun?

Postinkulun ongelmat piinaavat, vaikka kovin joulukorttisesonki ei ole vielä edes alkanut. Kerromme minkälaisiin ratkaisuihin posti on turvautunut, kun postinkantajat eivät ole ehtineet kuljettaa kirjeitä perille kantajien työaikojen puitteissa.

Suomi kiinnostaa kiinalaisia sijoittajia

Kiinalaiset yritykset tekevät tänä vuonna ennätyksellisen paljon suoria sijoituksia muualle maailmaan. Myös Suomi on saanut kiinalaisten sijoituksista osansa. Investointikohteena Suomi kiinnostaa kiinalaisia yrityksiä yhä enemmän ja kiinalaisten tekemät yrityskaupat Suomessa ovat lisääntyneet.

Etyj on koolla Hampurissa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin kaksipäiväinen ulkoministerikokous alkaa Hampurissa Saksassa. Vuotuisessa kokouksessa keskustellaan muun muaassa maahanmuutosta, väkivaltaisten ääriainesten torjumisesta ja kyberturvallisuudesta. Etyjissä on 57 jäsenmaata.

Jérôme Cahuzac poistumassa ovesta.
Jérôme Cahuzac poistumassa 5. syyskuuta oikeuden istuntosalista, jossa hänen veropetosoikeudenkäyntinsä käydään.

Ranskan entinen budjettiministeri tuomiolla

Ranskassa tuomioistuimen odotetaan antavaan päätöksensä entisen budjettiministerin Jérome Cahuzacin veronkierto-oikeudenkäynnissä.

Cahuzacin epäillään salanneen 687 000 euron vuositulot vuosina 2009–2012.

Hän joutui eroamaan skandaalin takia vuonna 2013. Syyttäjä vaatii Cahuzacille vankeustuomiota.

Runeberg-palkinnon finalistit kerrotaan

Tänään selviää, ketkä kisaavat helmikuussa jaettavasta Runeberg-kirjallisuuspalkinnosta. Se on alan toiseksi merkittävin tunnustus heti Finlandia-palkinnon jälkeen.

Voittajat ovat menneet vain harvoin päällekkäin. Näin tapahtui kuitenkin vuonna 2009, kun Sofi Oksasen Puhdistus voitti molemmat palkinnot.