Varusmies kansainvälisen jännitteen lisääntymisestä: Meidät koulutetaan kriisiin kuin kriisiin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi eilen itsenäisyyspäivän vastaanotolla, että voima- ja geopolitiikan paluu on tosiasia. Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) ja kersantti, Varusmiesliiton tuleva puheenjohtaja Juuso Kurttila keskustelivat keskiviikon A-studiossa kiristyneestä turvallisuusympäristöstä ja Suomen maanpuolustustahdosta.

asepalvelus
A-studio: Itämeren turvallisuustilanne on jännittynyt - miten se vaikuttaa maanpuolustustahtoon?
A-studio: Itämeren turvallisuustilanne on jännittynyt - miten se vaikuttaa maanpuolustustahtoon?

Kansanedustajan, eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenen Timo Heinosen (kok.) mielestä kansainvälinen turvallisuustilanne on muuttunut nopeasti muutaman vuoden aikana.

Timo Heinonen
Timo HeinonenYle

– Hirveän tärkeää on se, että me huolehditaan siitä, että me emme pienenä maana jäisi ainakaan harmaalle vyöhykkeelle tai että syntyisi tilannetta, että suurvallat sopisivat jotain meidän ylitse kysymättä sitä meiltä, Heinonen sanoo.

Harmaalla vyöhykkeellä Heinonen tarkoittaa tilannetta, jossa Suomi ei kykenisi muodostamaan selkeää kantaa Venäjään tai siihen, että olemmeko osa länttä. Heinosen mielestä Suomen täytyy olla aktiivinen ja pitää yhteyttä Yhdysvaltoihin, Natoon, muihin Pohjoismaihin ja EU:hun.

Kersantti: Meille ei ole maalailtu pilvilinnoja

Varusmiespalveluksensa pian päättävä kersantti, Varusmiesliiton uudeksi puheenjohtajaksi valittu Juuso Kurttila sanoo presidentin arvion huolettavan jossain määrin, mutta uskoo koulutuksen riittävän vakavankin kriisin syttyessä.

 Juuso Kurttila
Juuso Kurttila Ylen A-studiossa 07.12.2016Yle

– Meidät koulutetaan kriisiin kuin kriisiin, oli jännite mikä tahansa. Meille ei ole koskaan maalailtu pilvilinnoja siitä, että mihin tilanteeseen tässä spesifimmin valmistaudutaan. Minulla on tietty tehtävä mihin mut on koulutettu ja uskon, että jos tilanne tulisi, se olisi se asia, missä mä olen hyvä, koska olen tehnyt sitä niin monta kertaa, niin luotto olisi kova siihen, että pystyisin sitä tekemään.

Kurttila on koulutettu toimimaan ensihoitoryhmässä, joka hoitaisi taisteluissa haavoittuneita sotilaita. Olisiko Kurttila valmis lähtemään rintamalle, jos tilanne vaatisi?

– Ajatus pelottaa kyllä todella paljon, mutta varmuutta luo se, että mulle on koulutettu, että on niin monia ihmisiä eri tehtävissä, että kaikki meistä turvaa toinen toistaan. Jos pystyn antamaan oman panokseni omilla, tässä tapauksessa lääkintätoimenpiteillä, ja turvaamaan joidenkin muiden tekemistä, niin se motivoi, Kurttila kertoo.