Poliisi toivoisi aktiivisemmin ilmoituksia rikosten suunnittelusta

Terveydenhuollon henkilökunta on poliisin mukaan edelleen hyvin varovainen ilmoitusten tekemisessä.

rikostorjunta
Poliisin merkki moottoripyörässä.
Törkeiden rikosten valmistelu kriminalisoitiin vuonna 2013. Nina Keski-Korpela / Yle

Poliisi toivoisi terveydenhuollon henkilökunnalta enemmän rohkeutta ilmoittaa mahdollisista rikollisista suunnitelmista.

Terveydenhuollon henkilökunnalla on vuoden 2015 alusta alkaen ollut oikeus ilmoittaa poliisille, jos epäilee potilaansa valmistelevan törkeää rikosta.

– Lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset ovat turhankin varovaisia. He miettivät, että onko heillä oikeus ilmoittaa. Siellä organisaatioissa pitäis käsitellä tätä uutta lakia, sanoo rikosylikomisario Jorma Alvila Poliisihallituksen rikostorjunnasta.

– Terveydenhuollon ja poliisi välillä on kyllä kehittämistä, sanoo niinikään Poliisihallituksen rikostorjunnassa työskentelevä rikosylikomisario Kalle Toivanen.

Ilmoituksia hyvin vähän

Eräiden törkeiden rikosten valmistelu kriminalisoitiin kolmisen vuotta sitten ja ilmoitusten määrä on siitä lähtien kasvanut joka vuosi.

Silti ilmoituksia tehdään hyvin vähän. Esimerkiksi viime vuonna poliisin tietoon tuli 19 epäiltyä törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua. Tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä on tehty 13 ilmoitusta.

– Törkeän rikoksen valmistelu on todella harvinaista ja yleensä se tapahtuu viranomaisten ulottumattomissa, Kalle Toivanen arvioi.

Poliisi toivoo, että terveydenhuollossa laskettaisiin ilmoittamisen kynnystä selkeästi.

– Jos potilastilanteessa lääkärille syntyy epäily, niin pitäisi heti ottaa yhteyttä poliisiin. Ilmoitushan ei vielä johda välttämättä mihinkään, vaan poliisi tutkii jokaisen ilmoituksen ja katsoo, onko aihetta ryhtyä toimiin, Jorma Alvila sanoo.

Poliisi toivoo myös kansalaisaktiivisuutta

Poliisin näkökulmasta myös tavalliset kansalaiset voisivat olla aktiivisempia ilmoittamaan havainnoistaan.

– Jos havaitsee vaikkapa asuinympäristössä poikkeavaa, niin kannattaa ilmoittaa vihjepuhelimeen tai tehdä netissä ilmoitus. Näin annetaan poliisille mahdollisuus selvittää asiaa, Kalle Toivanen sanoo.

Toivasen mukaan törkeistä rikoksista ilmoittamisen kynnys on korkeampi. Sen sijaan esimerkiksi rattijuopoista ja omituisista hajuista rappukäytävässä ilmoitellaan ahkerammin.