1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnestyn Kynttiläpalkinto Kyyjärvelle – kunnanjohtaja: "Torilla tavataan"

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osasto on myöntänyt tämän vuoden Kynttiläpalkinnon Kyyjärven asukkaille. Palkinto on jo toinen kyyjärveläisten saama tunnustus.

Kyyjärvi
Noormuhammad Noori Kyyjärven vastaanottokeskuksessa, taustalla sosiaaliohjaaja Päivi Peltokangas ja vastaava ohjaaja Terttu Niskanen.
Kyyjärvellä paikallisten ja turvapaikanhakijoiden yhteiselo on sujunut mutkattomasti. Noormuhammad Noori, sosiaaliohjaaja Päivi Peltokangas ja vastaava ohjaaja Terttu Niskanen kuvattiin vastaanottokeskuksessa elokuussa.Sanna Savela / Yle

Amnestyn mukaan kyyjärveläiset ovat omalla esimerkillään osoittaneet, että pienikin paikkakunta voi olla mukana ratkaisemassa historiallista pakolaiskriisiä.

– Kyyjärven tapauksessa erityisen hienoa oli, miten ihmiset olivat valmiita voittamaan pelkonsa ja toimimaan lopulta tilanteen ratkaisemiseksi, toteaa Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Niina Laajapuro tiedotteessa.

Päätös vastaanottokeskuksen perustamisesta paikkakunnalle meni valtuustossa vuosi sitten täpärästi läpi. Kunnanjohtaja Eero Ylitalo kiittää kuntalaisia siitä, että he hyväksyivät demokraattisesti tehdyn päätöksen ja kantoivat siitä vastuun.

– Nostan hattua etenkin luottamushenkilöille, että he ilmoittivat julkisesti, että päätös on tehty ja tällä mennään eteenpäin. Uskon, että rivit hitsautuivat yhteen siitä syystä, että keskustelu ja päätöksenteko oli alusta asti avointa.

Ylitalon mukaan myös kunnan pieni koko auttoi turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa. Kun kaikki tuntevat toisensa, ei ennakkoluuloille jää sijaa. Kyyjärvellä valmistellaan nyt toimintamallia äkillisten turvapaikkakriisien varalla. Toiveena on, että muissakin kunnissa voitaisiin hyödyntää paikkakunnan kokemuksia.

– Tietenkään emme toivo, että näin käy uudestaan. Tässähän oli kyse ihmisten hädästä. Mutta siltä varalta, että vastaava tilanne tulee eteen, on hyvä, että meillä on toimintamalli, miten tilanteesta selvitään, Ylitalo kertoo.

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo luovutti adressin ja vetoomuksen ministeri Risikolle.
Syyskuussa kunnajohtaja Eero Ylitalo luovutti sisäministeri Paula Risikolle vetoomuksen Kyyjärven vastaanottokeskuksen säilyttämiseksi. Marraskuussa Kyyjärven keskus yhdistettiin Saarijärven vastaanottokeskukseen, mutta turvapaikanhakijat saivat jäädä Kyyjärvelle odottamaan päätöksiään.Yle

Jo toinen palkinto Kyyjärvelle

Kynttiläpalkinto on jo toinen kyyjärveläisten saama tunnustus. Itsenäisyyspäivänä rauhanjärjestö Sadankomitea myönsi Kyyjärvelle rauhanpalkinnon.

– En olisi vuosi sitten uskonut, kun ensimmäiset turvapaikanhakijat tulivat, että saamme tällaiset tunnustukset. Ei pienintäkään ajatusta. Valtakunnallinen Rauhan laiva on minulla tuossa työpöydällä ja kynttiläpalkinto kotiutuu tänään Kyyjärvelle. Kyllä meidän on järjestettävä kuntalaisille torilla tavataan -tapahtuma kiitoksena siitä hienosta työstä, mitä he ovat tehneet.

Amnestyn Suomen osasto on jakanut kynttiläpalkinnon vuodesta 2002 lähtien. Palkinto myönnetään sellaiselle suomalaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt ihmisoikeuksia ja valaissut tietä pimeässä. Aiempina vuosina palkinto on jaettu muun muassa Punaisen Ristin vapaaehtoisille ja PMMP-yhtyeelle.

Lue seuraavaksi