Hennalan vanhat kasarmirakennukset myyty – suljetaanko vastaanottokeskus?

Senaatti-kiinteistöt on tehnyt viimeiset kaupat Hennalan vanhoista rakennuksista. Sairaalan ja esikuntarakennuksen osti jyväskyläläinen kiinteistösijoitusyhtiö.

kasarmit
Punaisen Ristin Hennalan vastaanottokeskus.
Punaisen Ristin Hennalan vastaanottokeskusKalevi Rytkölä / Yle

Kun puolustusvoimat lähti Hennalan kasarmialueelta vuoden 2014 lopussa, alkoi Senaatti-kiinteistöt myydä Venäjän vallan aikaisia suojeltuja punatiilirakennuksia alueelta.

Viimeiset kaupat tehtiin 7. joulukuuta, kun jyväskyläläinen kiinteistösijoitusyhtiö Royal House oy osti alueen isot kiinteistöt sekä sairaalan ja esikuntarakennuksen. Kauppahinta oli 2,2 miljoonaa euroa. Rakennuksissa toimii tällä hetkellä vastaanottokeskus. Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Asko Taskilan mukaan Maahanmuuttovirasto on lähdössä Hennalasta ensi vuoden aikana.

– Meillä on herrasmies-sopimus, että Maahanmuuttoviraston toiminta päättyy viimeistään vuonna 2017, niin alueelle pääsee uutta toimintaa, sanoo Taskila.

Maahanmuuttoviraston vuokrasopimuksella on kolmen kuukauden irtisanomisaika eikä Taskilalle ole ainakaan vielä ilmoitettu lähdöstä. Taskila kuitenkin odottaa sen tapahtuvan ensi vuoden loppuun mennessä.

Nyt tehtyjen kauppojen jälkeen kasarmialueelle jäävät vain uudisrakennusalueet ja sotilaslääketieteen museo, joka on puolustusvoimien käytössä.

Uusi omistaja odottaa hyviä ideoita

Hennala on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Senaatti-kiinteistöt, Lahden kaupunki ja Lahden Seudun Kehitys LADEC kehittävät Hennalan entistä varuskunta-aluetta kaupunkilaisten ja yritysten yhteiseen käyttöön.

Uuden Hennalan on haluttu olevan yhdistelmä historiallista Lahtea, urbaania luontoa ja tulevaisuuden kaupunkiasumista. Alueelle tulee työpaikkoja sekä palveluja ja asuntoja.

Meihin voi olla yhteydessä, jos on hyviä ideoita.

Timo Kauppinen

– Hennalan alue on mielenkiintoinen. Meihin voi olla yhteydessä, jos on hyviä ideoita, kertoo kasarmirakennusten uusi omistaja, Royal Housen johtaja Timo Kauppinen.

– Rakennuksiin voi tulla yrityksiä ja asuntoja, sanoo Kauppinen.

Kauppisen mukaan rakennukset vaativat kuitenkin mittavaa remonttia. Remontti alkaa, kun alueen kaavoitus on valmis.

Royal Housen omistuksessa ovat nykyisin Konnunsuon vanhat vankilakiinteistöt Lappeenrannasta ja Alvar Aallon suunnittelema Valtiontalo Jyväskylän keskustasta.