Hyppää sisältöön

Aleppo on voitto Assadille – mutta Syyrian sota ei ole vielä ohi

Syyrian armeijan ja presidentti Al-Assadin suussa on jo voiton maku. Mutta mitä Syyriassa tapahtuu, kun taistelu Alepposta on ohi?

Aleppoa on pommitettu säälimättä. Siviilejä etsimässä turvallisempaa paikkaa joulukuun alkupäivinä. Kuva: SANA / EPA

– Alepposta tulee meidän voittomme. Ollaan realisteja. Ei sota Syyriassa siihen lopu. Mutta on se valtava askel loppua kohti.

Näin sanoi presidentti Bashar al-Assad syyrialaisen al-Watan -sanomalehden haastattelussa. Hän on epäilemättä oikeassa.

Neljä vuotta kestänyt taistelu Alepposta näyttää olevan loppumassa hallituksen armeijan voittoon. Tai oikeammin, hallituksen armeijan, sitä tukevien Hizbollahin, Iranin maajoukkojen ja Venäjän ilmavoimien voittoon.

Syyrian opposition joukot, kapinalliset, ovat yhä pienenevässä motissa siviilien kanssa. Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kapinalliset neuvottelevat salaisesti poistumisehdoista, ja heidän riveistään häipyy jatkuvasti miehiä. Moraalin sanotaan olevan alhaalla.

Torstain vastaisena yönä evakuoitiin Aleppon vanhasta kaupungista 150 vammautunutta ja sairasta siviiliä. Armeija valloitti Aleppon vanhan kaupungin keskiviikkona.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka Lähde: liveuamap.com
Aluksi Aleppon kapinallisalueet olivat yhteydessä Idlibin maakuntaan, joka on kapinallisten hallussa. Hallituksen joukot ovat kesästä lähtien saartaneet Aleppon kapinallisia yhä ahtaammalle. Elokuussa kapinalliset saivat avattua vähäksi aikaa yhteyden lounaasta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka Lähde: liveuamap.com

Tuho täällä, ilmaisku siellä

Syyrian hallitus on käyttänyt taktiikkaa, jossa kapinallisalue on saarrettu, sitä on pommitettu rajusti, ja lopulta kapinalliset on päästetty lähtemään muualle. Useimmiten heidät on siirretty Idlibin maakuntaan lähelle Turkin rajaa, joka on suurin jäljellä oleva kapinallisalue.

Sinne Syyrian hallitus ja Venäjä haluavat myös Aleppon kaakkoiskortteleissa sinnittelevät kapinalliset siirtää. Heitä ajatus ei välttämättä houkuttele.

Aleppon kapinallisista osa on niin sanottua maltillista oppositiota. Idlibiä hallitsevat islamistiset kapinallisjoukot. Lisäksi Venäjän ilmavoimat pommittavat jo nyt Idlibin maakuntaa, aivan kuten ne avasivat pommituksillaan Syyrian armeijalle tien Aleppon itäosaan.

Toisaalta, Aleppoon jääminen merkitsisi suhteellisen varmaa tuhoa.

Aleppon kapinalliset ovat esittäneet viiden päivän tulitaukoa haavoittuneiden evakuoimista varten. Kapinalliskortteleiden sairaalat on pommitettu hajalle. Venäjä ja Syyria eivät tulitaukoon suostu, jos kapinalliset eivät lupaa poistua.

Syyrian armeijan sotilaita Aleppossa marraskuussa 2016. Kuva: EPA/STR

Assad niskan päällä

Aleppo oli ennen sotaa Syyrian suurin kaupunki ja teollisuuskeskus. Jos ja kun Syyrian armeija saa haltuunsa koko Aleppon, hallituksen hallussa on Syyrian viisi suurinta kaupunkia, muun muassa Aleppo, pääkaupunki Damaskos ja Homs. Kapinallisilla ei yhtään.

Kapinallisten alueet ja joukot ovat hajallaan. Kapinallisten ei uskota enää pystyvän uusiin aluevaltauksiin. Yhteiset operaatiot ovat hankalia, ja täydennyksien saaminen rajojen yli on lähes loppunut. Joukot ovat epäilemättä uupuneita.

Kapinallisten voimat eivät riittäneet murtamaan Aleppon saartoa edes vahvimmalta tukialueeltaan, Idlibin suunnasta.

Assadin hallituksella on yhä lujempi ote Syyrian ydinosista ja Välimeren rannikosta, alueista, joilla asuu suurin osa väestöstä. Aavikkoseutuja hallitsee vielä monin paikoin Isis ja pohjoista Turkin rajaseutua kurdit.

Presidentti Assad on julistanut, että hallituksen tavoitteena on palauttaa koko Syyria hallintaansa. Se tietenkin tarkoittaa mahdollisesti vielä koviakin taisteluja ennen kuin sota loppuu. Aleppon kaatuminen vapauttaa Assadin joukkoja muille rintamille.

Venäläisjoukot jakavat ruokaa Damaskoksen lähellä marraskuussa. Venäjän puuttuminen sotaan käänsi tilanteen edulliseksi presidentti al-Assadille. Venäjän koneet ovat pommittaneet rankasti muun muassa Aleppoa. Kuva: EPA / SANA

Tavallisen elämän illuusio

Aleppon itäpuoli on pommitettu raunioiksi, ja tykkituli jatkuu. Kolmisen viikkoa sitten alkaneen hyökkäyksen aikana on kuollut satoja siviilejä. Talvi on tulossa, ja piiritettyjen alueiden olot ovat entistä pahemmat. Pakolaisia on paljon, ruokaa, sähköä ja sairaaloita ei ole.

– Leipää jaetaan joka toinen tai joka kolmas päivä, kuusi palasta perhettä kohti, kertoi aleppolainen mies uutistoimisto AP:lle.

Samaan aikaan länsipuolella, hallituksen hallussa olevassa Aleppossa, yritetään elää mahdollisimman normaalisti. Koulut, kaupat, kahvilat ja virastot toimivat, vaikka sähkö pitää tuottaa generaattoreilla. Aleppossa ei ole ollut sähköä sitten vuoden 2012.

Tavallisen elämän mielikuva tukee hallitusta, joka yrittää viestittää rauhoittavansa maan. Kapinalliset ovat tosin ammuskelleet Länsi-Aleppoon kranaatteja. Lähes sata ihmistä on kuollut niiden vuoksi.

Kapinallisten alueet ovat hajallaan ympäri Syyriaa. Kapinalliset ovat myös keskenään hajanaisia. Kuva: Yle Uutisgrafiikka Lähde: liveuamap.com

Rauha vaiko sota?

Jotkut arvelevat, että Aleppon taistelun jälkeinen Syyria muistuttaa nykyistä Aleppoa. Hallituksen hallussa olevia kaupunkeja (siirryt toiseen palveluun) siivotaan ja jälleenrakennetaankin, mutta taistelu kapinallisia vastaan jatkuu maaseudulla. Kaupungeissa tehdään terrori-iskuja.

Presidentti Bashar al-Assadin syrjäyttämiseen ei usko enää kukaan. Venäjän aseet ja Iranin joukot käänsivät sotaonnen hänelle suotuisaksi tämän vuoden kuluessa. Yhdysvaltain tulevasta presidentistä Donald Trumpista Assad toivoo jopa liittolaista, ja Assadin syrjäyttämistä pitkään vaatinut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on keskittynyt lähinnä Syyrian kurdien heikentämiseen.

Assadilla ei ole voimia eikä joukkoja koko Syyrian valloittamiseen ja valvomiseen. Toisaalta kapinallisten voima heikkenee koko ajan Syyrian ja Venäjän sotavoimien paineessa. Mahdollisesti Idlibin maakunnassa käydään sodan katkera loppunäytelmä.

Syyrian kansannousu alkoi vajaat kuusi vuotta sitten keväällä. Sodassa on kuollut yli puoli miljoonaa ihmistä.

Lähteet: AP, Reuters