EKP jatkaa arvopaperiostoja ainakin ensi vuoden loppuun saakka

EKP piti ohjauskoron edelleen ennallaan. Arvopaperiostoja se jatkaa nykyistä pienemmällä summalla.

Euroopan keskuspankki
Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa.
Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa.Christoph Schmidt / EPA

Euroopan keskuspankki on pitänyt ohjauskorkonsa muuttumattomana, nollassa prosentissa. Lisäksi keskuspankki jatkaa arvopaperiostoja 60 miljardilla eurolla kuukaudessa huhtikuusta ainakin ensi vuoden loppuun saakka.

Asiasta päätti Euroopan keskuspankin neuvosto (siirryt toiseen palveluun). Siihen kuuluvat pankin johtokunnan jäsenet ja euroalueen 19 maan keskuspankkien pääjohtajat, Suomesta Erkki Liikanen.

EKP alkoi kaksi vuotta sitten ostaa erilaisia arvopapereita markkinoilta aluksi 60 miljardilla eurolla joka kuukausi, sittemmin 80 miljardilla. Alun perin suunniteltiin, että EKP olisi lopettanut arvopaperiostot maaliskuussa. Nyt se jatkaa ostoja 80 miljardilla maaliskuun loppuun saakka. Sen jälkeen summa pienenee.

Ostojen jatkamista puoltaa epävarmuus maailmanpolitiikassa. Euroalue voi kärsiä, jos tammikuussa Yhdysvaltain presidenttinä aloittava Donald Trump päätyy protektionistiseen politiikkaan.

Epävarmuutta luovat myös Euroopan sisäiset seikat, kuten Britannian ero EU:sta ja Italian epävakaus pääministeri Matteo Renzin erotessa. Lisäksi ensi keväänä ranskalaiset valitsevat presidentin ja syksyllä saksalaiset äänestävät liittopäivävaaleissa.

Inflaatiotavoitteeseen vielä matkaa

Ostoilla pankki on pyrkinyt kasvattamaan rahan tarjontaa. Ajatus on, että näin kannustetaan pankkeja antamaan lisää lainaa yrityksille ja ihmisille ja siten vauhditetaan talouskasvua.

– Rakennemuutokset ovat välttämättömiä kaikissa euromaissa, painotti Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi tiedotustilaisuudessa Frankfurtissa.

Lisäksi keskuspankki tavoittelee lähes kahden prosentin inflaatiovauhtia. Euroalueen inflaatio oli marraskuussa 0,6 prosenttia. EKP ennustaa edelleen tämän vuoden inflaatiolukemaksi 0,2 prosenttia. Se nosti ensi vuoden ennustettaan hieman, 1,3 prosenttiin. Vuodelle 2018 se ennustaa 1,5 prosentin inflaatiota.

Euroalueen bruttokansantuotteen EKP ennakoi kasvavan ensi vuonna 1,7 prosenttia. Se nosti ennustettaan 0,1 prosenttiyksiköllä syyskuusta. Vuoden 2018 ennusteen pankki piti ennallaan, 1,6 prosentissa.