Pyllähditkö työmatkalla? Älä huoli, niin tekee 20 000 muutakin joka kuukausi

Jalkakäytävät ovat nyt petollisen liukkaita Etelä-Suomessa. Nuoret kaatuvat, vanhat ja varovat pysyvät pystyssä

sää
Varoituskyltti
Yle

Viime päivien lauha sää on kiillottanut tienpinnat ja saanut monet liukastelemaan työmatkalla. Petollinen keli on aiheuttanut myös ylimääräisiä reissuja päivystykseen.

– Tapaturma-asemilla on ollut viime päivinä kiireistä. Vastaan on tullut pienempien tapauksien lisäksi myös ihan leikkausta vaativia liukastumistapaturmia, sanoo ylilääkäri Kaisa Virtanen Töölön sairaalasta.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan jalkakäytävät ovat Uudellamaalla paikoin erittäin liukkaita jään päällä olevan veden vuoksi. Liukkaus tai runsas lumentulo näkyvät talvisin nopeasti päivystysasemilla.

– Aika tavallinen vamma, joka liukastumisesta helposti syntyy, on nilkkamurtuma. Kun astuu liukkaalle pinnalle, niin nilkka vääntyy huonoon asentoon ja tulee murtumia. Yläraajoissa puolestaan tyypillisesti näkee esimerkiksi rannemurtumia, sanoo Virtanen.

Vanhukset osaavat varoa

Virtasen mukaan liukastuminen ei katso ikää, vaan murtumien kanssa päivystykseen tulee monesti nuoria ja työikäisiä potilaita.

– Vanhukset ehkä välttävät enemmän liikkumista pihalla, jos keli on huono. Työ- ja kouluikäiset kuitenkin lähtevät ulos oli sää millainen tahansa.

Invalidiliiton mukaan kaatumiset ja liukastumiset ovat Suomen tavallisimpia tapaturmia. Joulu- ja maaliskuun välisenä aikana ulkosalla lasketaan sattuvan 15 000–22 000 liukastumistapaturmaa kuukaudessa.

Liukkaaseen keliin voi varautua opettelemalla kaatumaan oikein ja vahvistamalla kehon hallintaa. Kiire ja huonopohjaiset kengät kannattaa myös jättää kotiin ja napata mukaan vaikka piikikkäät kävelysauvat.