Posti ei meinaa selvitä joulupostin jakelusta – SOL:in vuokratyöntekijät kutsuttu apuun

Posti ei saa toimitettua kaikkea postia asiakkailleen päivisin. Kirjeitä tippuu siksi postiluukuista myös ilta-aikaan ja viikonloppuisin.

postinkantajat
Kirje postin keräyslaatikkoon.
Postilain mukaan yleispalvelukirjeet on keräiltävä ja jaettava viitenä arkipäivänä viikossa.Ismo Pekkarinen / AOP

Postinjakelukoneenrikkoja, keliolosuhteita, ajoneuvorikkoja.

Posti vaikuttaisi joulun alla ajautuneen jopa ennennäkemättömiin vaikeuksiin jakelussaan. Postia jaetaan nyt urakalla, myös viikonloppuna, sillä postinjakelijat eivät riitä millään.

Myös postin esimiehiä on viikonloppuisin tavattu jakamassa postia esimerkiksi Helsingissä, koska useat työntekijät ovat jo tehneet lain määrittelemän ylityökiintiönsä täyteen.

Postin Etelä-Suomen aluepäällikkö Eikka Urpilainen myöntää, että ongelmia on ja että aiemmin jakelutyövoimaa on ollut enemmän. Urpilaisen mukaan esimiehet ovat olleet "kentällä" viikonloppuisin kuitenkin vain yksittäisiä kertoja.

Miksi posteja on jaettu lauantaina, Postin Etelä-Suomen aluepäällikkö Eikka Urpilainen?

– Lauantaina jaettiin sen takia, koska meillä oli vaikeuksia jakaa postia. Vaikeudet johtuvat äkillisistä poissaoloista: on lajittelukoneenrikkoja, keliolosuhteita tai ajoneuvorikkoja. Tai on tehty muutoksia jakelutoimipaikassa esityömenetelmään tai prosessiin. Se on hidastanut jakelua.

Haluamme olla luotettava, avoin posti

Postin Etelä-Suomen aluepäällikkö Eikka Urpilainen

– Haluamme olla myös luotettava, avoin posti, joten pyrimme korjaamaan tarvittaessa tilannetta viikonloppu- tai lauantaijakelulla. Esimerkiksi nyt joulun aikaan olemme varautuneet siihen, että tulevina viikonloppuina mahdollisesti jaamme postia.

Eikka Urpilainen
Eikka UrpilainenRonnie Holmberg / Yle

Pitäisikö palkata lisää työntekijöitä, että postin jakaminen onnistuisi viikolla?

– Olemme rekrytoineet lisää porukkaa koko ajan. Perehdyttämisessä menee jonkun aikaa.

Posti on vähentänyt väkeä vuodesta 2014 lähtien, mutta te olette nyt palkanneet lisää työntekijöitä?

– Olemme tilapäisesti palkanneet joulua kohti lisää jouluapulaisia myös pääkaupunkiseudulle. Jaamme 11 miljoonaa lähetystä päivittäin ja kuitenkin vain promillen murto-osa menee saajalleen vähän myöhässä.

Promillen murto-osa?

– Kyllä. 11 miljoonasta päivittäisestä lähetyksestä. Se on hyvin pieni määrä, mikä ei saavuta palvelutasoa.

Helsingin Lauttasaaren ja Töölön jakamattomia posteja on löytynyt hylättynä. Onko muita vastaavanlaisia tapauksia?

– Joskushan meidän kirjelaatikoitamme ryövätään. Ne ovat täysin ulkopuolisen aiheuttamia vahinkoja.

Mitä sanot postin asiakkaille, jotka pelkäävät, että omat kirjeet jäävät jonnekin lojumaan? Edellisessäkin tapauksessa kirjeitä oli avattu.

– Luotettavuus on postilaisille ja meille kaikille kunnia-asia. Tietenkin seuraamme päivittäin postin kulkua. Mutta jos joku ulkopuolinen haluaa tehdä rikoksen, niin ainahan Suomessa on rikoksentekomahdollisuus olemassa.

Postinjakaja
Postinkantaja Jari-Pekka Haglund on jakanut postia jo 30 vuotta.Ronnie Holmberg / Yle

"Oli kunnia-asia, että kaikki posti tulee jaetuksi"

Helsingin postinjakelun ongelmista keskustellaan esimerkiksi Kruununhaan ja Töölön kaupunginosasivuilla Facebookissa. Närää on aiheuttanut muun muassa se, että viikonloppuisin jaetaan normaaliin päiväjakeluun kuuluvaa postia.

Moni ei välttämättä edes huomaa muutoksia jakelussa, jos ei tilaa määräpäivinä ilmestyviä tuotteita, esimerkiksi lehtiä. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo, että ongelmat ovat seurausta työvoiman leikkauksista.

– Keväällä 2014 oli ensimmäiset isot postinjakeluun kohdistuneet yt:t. Sen jälkeen on jatkuvasti vähennetty postinjakelun henkilöstöä. Varsinkin omaa henkilöstöä. Lopputulos on se, että postia jää jatkuvasti jakamatta.

Lisäksi esimiehiä tekee jakelutyötä eri puolilla Suomea, Nieminen sanoo.

Entä jos postinjakelu harvenee?

– Posti vain vähentäisi entistä enemmän jakajia ja varmaan oltaisiin ihan samassa tilanteessa. Oltaisiin harvojenkin jakelupäivien kanssa ongelmissa. Kaiken takanahan tässä on raha. Pyritään saamaan kustannukset niin alhaalle kuin mahdollista.

Käytetäänkö Helsingissäkin paljon vuokratyövoimaa?

Ennen kevättä 2014 ei tunnettu sellaista käsitettä kuin jakamaton posti

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen

– Käytetään.

Entä postin häviämistapaukset? Lauttasaaressa jätettiin postit lojumaan ja junasta on löytynyt töölöläisten posteja. Mistä on ollut kysymys?

– Jäsenemme ovat kertoneet, että kyse on ollut vuokratyöntekijöistä. Vuokratyövoima ei välttämättä ole ollut yhtä sitoutunutta tekemiseen kuin vakiporukka.

Tässähän laki vaarantuu moninkin tavoin tällä hetkellä?

– Kyllä. Kirjesalaisuudesta ja postilain velvoitteesta jakeluun, useampaakin kohtaa rikotaan. Ennen kevättä 2014 ei tunnettu sellaista käsitettä kuin jakamaton posti. Se oli kaikille kunnia-asia, että kaikki posti tulee jaetuksi.

– Nyt on selkeästi tapahtunut muutos. Ei tavoitellakaan sataprosenttisuutta siinä palvelutasossa, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen toteaa.

Nieminen muistuttaa, että taustalla vaikuttaa myös hallituksen postilakiluonnos, jossa edellytetään postin jakelun kilpailuttamista. Postin jakelutehtävistä ovat olleet kiinnostuneita esimerkiksi maakuntalehtien jakeluyhtiöt.